Nagyvilág

Külföldi civil helikopter zuhant le Afganisztánban

Lezuhant az afganisztáni nemzetközi erők egyik helikoptere kedden a déli Hilmend tartományban, ahol amerikai tengerészgyalogosok kiterjedt hadműveletet hajtanak éppen végre - közölték tisztségviselők. Egy nyilatkozó szerint legalább két halálos áldozata van a balesetnek.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) közelebbről meg nem nevezett egyik szóvivője elmondta, hogy a helikopteren külföldi polgári személyek utaztak, és legalább ketten meghaltak közülük, egy ember pedig megsérült.

Az ISAF brit kontingensének egyik szóvivője, Nick Richardson pedig csak megerősíteni tudta a baleset tényét, további információt egyelőre nem tudott adni róla. “Tudunk arról, hogy baleset ért egy nem brit helikoptert Hilmend tartományban” – mondta. Vizsgálják, hogy mi okozta a bajt – tette hozzá.

Fazlul Hak, Szangin körzet közigazgatási vezetője elmondta, hogy látta a balesetet, és a nemzetközi erők egyik helikoptere a lezuhanása előtt kigyulladt. A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) brit kontingensének szóvivője, Nick Richardson azonban azt mondta: polgári helikopter szenvedett balesetet.

Az ISAF egy meg nem nevezett szóvivője szerint a balesetnek négy halálos áldozata van, és mind civilek. “A gép egy olyan cég alkalmazottait szállította, amely szerződéses viszonyban áll a külföldi erőkkel” – mondta egy másik ISAF-szóvivő, de egyikük sem tudott tájékoztatást adni a baleset okáról.

A lázadók lőtték le?

A tartományban július eleje óta nagyszabású hadműveletet hajt végre a tálib lázadók ellen négyezer amerikai tengerészgyalogos, illetve a NATO és az afgán hadsereg több száz katonája. A hadművelet célja, hogy – az augusztusi elnökválasztást szem előtt tartva – biztonságosabbá tegye a tartományt, amely a tálibok fellegvára és a világ legjelentősebb ópiumtermesztő vidéke.

A tálibok egyik szóvivője, Juszuf Ahmadi közölte, hogy harcosaik lőttek le Szangin körzetben egy Chinook típusú helikoptert. A lázadók már többször állították, hogy lelőttek külföldi helikoptereket, de ezek az állítások ritkán nyertek utólag megerősítést.

A hilmendi hadművelet kezdete óta a tálibok is több támadást hajtanak végre a koalíciós erők ellen, emiatt utóbbiak számára a július a legtöbb áldozatot követelő hónap csaknem egy év óta. Kedden jelentették be különböző katonai források, hogy a hadműveletben hétfőn pokolgéprobbanásban meghalt két amerikai tengerészgyalogos. A pokolgép gépkocsijuk mellett robbant fel egy úton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik