Nagyvilág

Feloszlatják a parlamentet Japánban

Aszo Taro japán miniszterelnök úgy döntött, hogy feloszlatja a parlamentet, és általános választásokat ír ki - jelentette hétfőn az NHK japán közszolgálati televízió.

Az NHK úgy tudja, hogy Aszo Taro a jövő héten oszlatja fel a parlamentet, és augusztus 30-ra írja ki a parlamenti választást. A kormányfő pártja súlyos vereséget szenvedett a vasárnapi tokiói helyhatósági választáson, ami hasonló mértékű vereséget jelez előre a parlamenti választáson is. Az ellenzéki Demokrata Párt választási győzelme véget vetne a Liberális Demokrata Párt (LDP) szinte töretlen fél évszázados uralmának Japánban.

A választások előrehozataláról a miniszterelnök azt követően határozott, hogy tanácskozást tartott pártja fő stratégáival. E konzultáción született döntés az időpontról is.
Szaszagava Takasi, az LDP egyik meghatározó személyisége a sajtónak megerősítette, hogy a miniszterelnök augusztus 30-ra szándékozik kiírni a választásokat.

Várakozások szerint az LDP-n belül lehetnek olyan kezdeményezések, amelyek eredményeképpen leváltják Aszo Tarót, de Hoszoda Hirojuki, a párt főtitkára újságíróknak azt mondta, hogy most ő nem lát ilyen mozgást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik