Nagyvilág

Elbúcsúztatták a régi EP-képviselőket

Emlékérmet adott át Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament leköszönő elnöke hétfőn Strasbourgban azoknak az EP-képviselőknek, akik 2004-2009 között a testület tagjai voltak, de a június eleji választáson nem sikerült újabb mandátumot szerezniük, vagy nem kívánták folytatni ezt a tevékenységüket.

Az újraválasztott képviselők 50,14 százalékos arányt képviselnek az Európai Parlamentben, a fennmaradó helyeket új jelöltek szerezték meg.

Az eddigi magyar képviselők fele, 12 EP-tag nyert újabb megbízatást, hozzájuk tíz újonnan bekerülő jelölt csatlakozik.
Pöttering a búcsúztató rendezvényen mondott beszédében a demokrácia érvényesülésének nevezte a képviselők cseréjét, és méltatta a távozók tevékenységét.

Strasbourgban komolyzenei koncerttel köszöntötték az EP megválasztott képviselőit, és felvonták az unió zászlaját.
Az új EP kedden tartja alakuló plenáris ülését, amelyen elsőként a parlament új vezetőit választják meg. Az elnök minden bizonnyal a lengyel néppárti Jerzy Buzek lesz, az alelnökök között most először egy magyar képviselő is helyet kap Schmitt Pál (Fidesz) személyében.

A választás előtti tervekkel ellentétben nem kerül sor szavazásra az Európai Bizottság elnöki tisztségében megújításra javasolt José Manuel Durao Barroso személyéről, mert több EP-frakció még konzultációkat tart szükségesnek ez előtt.
Hétfőn az EP zöld frakciójának tagjai Barroso újraválasztását ellenző feliratú pólóban érkeztek Strasbourgba.

Szerdán a leköszönt cseh és a most soros svéd EU-elnökség programjáról vitáznak a képviselők, a két említett ország miniszterelnökének jelenlétében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik