Külföld

Clinton elengedte a magyar főkonzulátus adótartozását

admin
admin

2009. 07. 13. 22:04

A Hillary Clinton vezette amerikai külügyminisztérium elengedte a New York-i - közöttük a magyar - külképviseletek vitatott adótartozását. A döntés 260 millió dollárjába és a jövőben további milliós bevételek elmaradásába kerül a városnak - írta hétfőn a New York Post.

A döntés meglepő, mivel New York-i szenátorsága idején Clinton több alkalommal is kijelentette, hogy a városnak joga van az adók kivetésére.

Az amerikai lap szerint a magyar kormány a június 23-i döntés előtt tett ígéretet az 52. utcában álló, a főkonzulátusnak, az ENSZ-képviseletnek és diplomatalakásoknak helyt adó épületre kivetett adó – 32,5 millió dollár – kifizetésére.

New Yorkban a külföldi kormányok adómentességet élveznek egyes diplomáciai épületek – rendszerint a nagykövetség és a nagyköveti rezidencia – után. Más épületek, közöttük diplomatalakások az adótörvények hatálya alá esnek.

Az új szabályok értelmében valamennyi – a kormányuk tulajdonában lévő – ingatlanban lévő diplomatalakás mentesül az adófizetési kötelezettség alól, a régi adósságokat pedig elengedik. Azok az országok, akik évekig fizették az adókat, nem kapnak visszatérítést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.