Külföld

A sabbatkor is nyitva tartó parkoló miatt tüntettek

admin
admin

2009. 07. 11. 21:05

Harmadik hete tart a "sabbat-háború" Jeruzsálemben: ezen a szombaton is ultraortodox zsidók százai tiltakoztak az ellen, hogy a város polgármestere engedélyezte egy parkoló nyitva tartását az óváros közelében a zsidók szent napján, a sabbat idején.

A tiltakozók megpróbálták áttörni a parkoló köré vont rendőrkordonokat és időnként kövekkel dobálták meg a rendfenntartókat Jeruzsálem több szektorában – közölte a “szent város” rendőrségének szóvivője, Smuel Ben-Rubi.

Több tucat tüntetőnek sikerült eljutnia a parkolóhoz, ahol az egyik tiltakozó egy belépésre váró busz kerekei elé vetette magát. A rendőrök kirángatták a jármű alól, és kihallgatásra előállították. Más tiltakozók az egyik közeli utcában leültek vagy lefeküdtek az útra, hogy megakadályozzák az autók bejutását a parkolóba. A rendőrök a tévéfelvételek tanúsága szerint kezüknél, lábuknál vagy gallérjuknál fogva vonszolták el őket az út közepéről.

A tiltakozás átterjedt a parkoló környékén lévő egyik ortodox negyedre, ahol lovas rendőrök szorították vissza a több tucat feldühödött hívőt. A rendőrség szerint a tüntetéseken senki sem sérült meg.

A sabbat péntek napnyugtától szombat estig tart, ez a pihenés napja, amikor a szigorú vallási hagyomány alapján tilos dolgozni, pénzt és energiát használni, ezért autóval sem lehet közlekedni. Az ortodoxokra tekintettel Jeruzsálem zsidók lakta részén a sabbat idején az üzletek túlnyomó többsége zárva tart. Nir Barkat, a város laikus polgármestere azonban felborította a status quót, amikor hozzájárult, hogy a parkoló szombaton is nyitva tartson. Az óváros a turisták kedvelt úti célja, és a polgármester ezzel is enyhíteni akart az ottani forgalmi dugókon. Az ortodoxok azonban szentségtörésnek tartják az intézkedést, mert szerintük ez ösztönzi az üzletek nyitva tartását és az autós közlekedést a szent pihenőnapon.

Ben-Rubi rendőrségi szóvivő szerint napfelkelte előtt is volt egy csetepaté ortodoxok és világiak között a város egyik ultraortodox negyedében. Két vallásos zsidót megkéseltek és egy másik összevertek. Mindhárman kórházba kerültek, de egyikük sebesülése sem súlyos. Az incidens körülményeit csak a sabbat befejeződése után lehet tisztázni, mert a sérültek addig nem tesznek vallomást. A támadók elmenekültek a helyszínről, és az ügyben senkit sem vettek őrizetbe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.