Nagyvilág

A G8-on is Michelle Obama volt a sztár

Az olasz sajtó naponta többoldalas cikkekben számolt be Mrs. Obama és gyermekei háromnapos olaszországi programjáról a L’Aquilában megrendezett G8-ak csúcstalálkozón. A divatnagyhatalomnak számító Olaszország is odavolt az amerikai first lady öltözködésétől.

Michelle Obama a sztár az elnökfeleségek között – így jellemezte az amerikai first ladyt a La Repubblica. Nem meglepő, hogy az amerikai first lady részletekig kidolgozott, tökéletes protokoll szerint megtervezett megjelenésével újabb sikereket aratott Európa nagyasszonyai között is. Moszkvai látogatását stílusosan piros egészruhában fejezte be, majd a napsütötte Rómát a nyár színeiben, sárgában és zöldben köszöntötte.

„É perfetta” – Tökéletes

Laura Biagiotti olasz divattervező még annak ellenére is hibátlannak ítélte Michelle Obama ujjatlan ruháját, hogy elnökfeleséget fedetlen vállakkal – emlékei szerint – nem látott hasonló volumenű eseményen megjelenni.

Michelle Obama sárga ruhája - az olasz sajtó elájult tőle (Fotó: MTI)

Michelle Obama sárga ruhája – az olasz sajtó elájult tőle (Fotó: MTI)

Hazai kolléganőjével, Alberta Ferretti dizájnerrel egyetértettek abban, hogy Mrs. Obamának a harsány színek is jól állnak, hangsúlyozva karakteres, erős egyéniségét. Hatalmas zöld virág kitűzője ugyancsak az üdeséget, dinamikusságot szimbolizálja. Eva Cavalli, Roberto Cavalli felesége pedig a sárga szín pozitív erejét hangsúlyozta ki, mely szerinte a legjobb választás volt a G8 találkozón való megjelenésre.

A first lady, férje megválasztása óta a legstílusosabb közéleti szereplő hazájában. Olaszországi útjára két lányát és édesanyját is magával vitte az elnöki pár, Mrs. Obama szerette volna megmutatni a 11 éves Maliának és a 7 éves Sashának, hogy „Olaszország nem csak a fagylaltok világa”.

A lányait is tudatosan öltözteti

Kitűnően példázza a tudatos anya elgondolását Malia, Gerald Holtom által tervezett, 1958 óta világszerte a békét szimbolizáló és hirdető pólója. Megint csak a first lady stílusát igazolja, hogy Malia 48 órával azután viselte a békelogós pólót a Colosseum látogatása közben, miután Obama Moszkvában aláírta Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel a hadászati atomfegyverek csökkentéséről szóló keretmegállapodást.

Míg a divatérzékeny Michelle, elmondása szerint, biztonsági okokból nem látogatott el a Via dei Condotti híresen elegáns üzleteibe vásárolni, addig a két lány nagymamájuk kíséretében Róma leghíresebb fagylaltozójában készítette a szeder- és banánfagylaltot, a tulajdonos, Nazareno Giolitti felügyeletével.

A világ az Obama családra figyelt

Az olasz tervezők álma, hogy az amerikai first lady új, őszi kollekcióikat a tengerentúlon személyesen reklámozza majd, ez alkalommal meghiúsult. Arról, hogy a többi résztvevő, Anglia, Németország, Franciaország, Japán, Kanada és Oroszország első asszonyai mennyit lendítettek a recessziótól szenvedő divatházak forgalmán, nem esett szó nemzetközi körökben. A sajtó figyelmének középpontjában egyértelműen az Obama család állt, szinte sértően figyelmen kívül hagyva az összes megjelent hölgyet.

Az Obama házaspár a találkozó utolsó napján, július 10-én látogatott el a Vatikánba, ahol XVI. Benedek pápa fogadta őket. Ez alkalomból Michelle Obama visszafogott, fekete hajfedőt és az olasz tervező, Moschino munkáját, masnival húzott kabátot, térdig érő fekete szoknyát viselt.

A pápai vizitre olasz tervezőt választott (Fotó: MTI)

A pápai vizitre olasz tervezőt választott (Fotó: MTI)

A negyven perces beszélgetés során az elnök és a pápa főleg az abortusz kérdéskörét helyezte központba. A találkozó végén Obama ígéretet tett a pápának arra, hogy a gazdasági stabilitásra való törekvéssel és a szociális háló jobbá tételével minden döntésével a család értékeinek védelme mellett áll ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik