Külföld

Umberto Eco óva int Berlusconitól

admin
admin

2009. 07. 10. 15:14

A fő baj nem Silvio Berlusconi miniszterelnökkel van Olaszországban, hanem azokkal, akik rá szavaznak - állapítja meg egy pénteken megjelent cikkében Umberto Eco világhírű író. A rózsa neve szerzője óva inti az olaszokat egy olyan helyzettől, amely hasonlít a fasizmus időszakára.

“A történelem hemzseg a karizmatikus kalandoroktól, akiknek vajmi kevés érzékük van a jogállamhoz, de nagyon fejlett érzékük van saját érdekeik érvényesítéséhez, akik a parlament, a bíróságok és az intézmények megkerülésével szeretnének egyszemélyű hatalmat kialakítani” – írta Eco a L’Espresso című baloldali hetilapban.

Ha a társadalom hagyja, hogy ezek az emberek szabadon cselekedjenek, akkor nincs értelme őket támadni, nincs értelme Berlusconit támadni, hiszen csak a dolgát teszi. A társadalom többsége elfogadta azt a morális összeférhetetlenséget, hogy egy médiabirodalom tulajdonosa legyen a kormányfő – állapítja meg.

Beteg az olasz társadalom

Az író szerint az olasz társadalom “beteg”, a sajtószabadságot pedig új törvénytervezet fenyegeti. Ennek életbe lépése esetén súlyos büntetést kellene fizetniük azoknak a médiumoknak, amelyek folyamatban lévő igazságügyi eljárásról vagy perről számolnak be.

“Az erős demokráciákban nem kell a sajtószabadság védelmére kelni, mert senki nem akarja azt korlátozni” – mutatott rá Eco.
Cikke további részében emlékeztet arra, hogy az olasz fasiszta állam 1931-ben hűségesküre kötelezte az egyetemi tanárokat. 1200 professzorból csupán 12 tagadta ezt meg, ami miatt el is vesztette az állását. A többi 1188-nak talán méltányolható oka volt letenni az esküt, de a nemet mondó 12 megmentette egyeteme becsületét, és bizonyára az országét is – véli az író.

“Ezért kell néha nemet mondani” – vonja le a következtetést Umberto Eco, aki bevallása szerint pesszimista, mert úgy gondolja, hogy írásának nem lesz semmilyen hatása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.