Nagyvilág

Százan haltak meg a zugpálinkától Indiában

A szeszfőző, fia és sógora is ivott a házi készítésű italból a rendőrök előtt, hogy bizonyítsák, nincs vele baj. Mindhárman meghaltak, mint rajtuk kívül eddig 100 ember, aki ivott a rovarirtóval felturbózott alkoholos italból.

Százan meghaltak és közel kétszáz embert fekszik kórházban válságos állapotban azok közül, akik vasárnap a nyugat-indiai Gudzsarát állam székhelyén, Ahmadábádban egy ünnepségen mérgező, házilag készített alkoholt fogyasztottak. A szeszfőző, fia és egy másik rokona is ittak az alkoholból, hogy bizonyítsák a keserűsége miatt kifogásolt ital jó minőségét a rendőrök előtt. Mindhárman kórházba kerültek, és meghaltak.

Az illegálisan főzött olcsó szesz okozta halálesetek gyakoriak Indiában, ahol kevés ember engedheti meg magának az engedélyezett italokat. A „dészi dárú” néven ismert tiltott szeszt gyakran rovarirtóval keverik, hogy fokozzák hatását. A hindu nacionalisták kormányozta Gudzsarát államban a helyzet még rosszabb, mert az állami törvény mindenféle alkohol árusítását tiltja.

A terület belügyminisztere elrendelte a mérgező alkohol ügyének kivizsgálását, hat rendőrt kötelességmulasztás miatt felfüggesztettek vagy áthelyeztek. A biztonsági erők bezárattak 1200 zugfőzdét, és őrizetbe vettek mintegy 600 gyanúsítottat. Az ellenzék az incidens miatt az állam főminiszterének és belügyminiszterének lemondását követeli. Az állami gyűlésben elszabadultak az indulatok, ellenzékiek kitépkedték a mikrofonokat az asztalokból, és a kormányzó párt képviselőihez vágták.

Az ellenzék Narendra Modi főminiszter és a rendőrséget felügyelő Amit Sáh belügyminiszter lemondását követeli, mert a hatóságok szerintük is kesztyűs kézzel bánnak az illegális szeszfőzőkkel. A tragédia az állam más városaiban is dühödt reakciókat váltott ki. Csütörtökön Szúratban egy nőjogi csoport megszállt egy házi főzésű szeszt árusító boltot, elpusztította a készletet, a tulajdonost pedig átadta a rendőrségnek. Ahmadábádban pénteken az Indiai Országos Diákszövetség felhívására tiltakozásul zárva maradtak az iskolák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik