Nagyvilág

Medvegyev: értelmetlen az amerikai rakétapajzs

Káros és értelmetlen az amerikai rakétavédelmi pajzs kelet-európai kiterjesztése - jelentette ki pénteken Dmitrij Medvegyev orosz elnök, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy válaszintézkedésként továbbra is hatályban van az Iszkander rakéták kalinyingradi telepítésének terve.

Medvegyev a G8 országcsoport olaszországi csúcstalálkozója alkalmával tartott sajtóértekezleten mondta ezt. Hozzátette, hogy az amerikai rákétatelepítési terv “mindenkit csak idegesít”. Reményét fejezte ki, hogy Washington felülvizsgálja döntését. Arra figyelmeztetett, hogy a kelet-európai rakétatelepítéshez való amerikai ragaszkodás akadályozhatja a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről tervezett kétoldalú megállapodást.

Az orosz elnök tavaly novemberben jelentette be, hogy Oroszország rövid hatótávolságú Iszkander rakétákat telepít a Lengyelországgal határos kalinyingradi körzetben, amennyiben amerikai rakéták jelennek meg határai közelében. A rakétapajzs kiterjesztésének kérdése szerepelt a hétfői moszkvai orosz-amerikai csúcstalálkozó napirendjén, de nem sikerült elsimítani az ellentéteket.

Az orosz államfő L’Aquilában nem titkolta, hogy a volt amerikai elnökkel, George Bushsal nehezebb volt szót értenie, mint utódjával, Barack Obamával. “Bush egyenes és gyors ember, de sajnos ennek nem volt semmilyen hatása a kapcsolatainkra. Sőt, őszintén szólva gyakorta negatív következményei voltak” – mondta Medvegyev, reményét fejezve ki, hogy Obamával jobban odafigyelnek egymásra, s jobban is értik majd egymást.

A l,aquilai sajtóértekezleten Medvegyev érintette a grúziai kérdéskört is. Kijelentette, hogy Oroszország visszavonja az ENSZ abháziai megfigyelői missziójának folytatására kimondott vétóját, amennyiben a szervezet pragmatikusabban közelíti meg a kérdést. Közölte, hogy a térségbeli missziók hasznosak, tulajdonképpen senkinek sincs kifogása ellenük, de az ENSZ-nek figyelembe kell vennie a valós helyzetet, s nem kelthet olyan látszatot, mintha a két szakadár grúz területen nem változott volna semmi.

A csúcstalálkozó vendéglátója, Silvio Berlusconi bejelentette pénteken, hogy a világ gazdasági nagyhatalmai 15-ről 20 milliárd dollárra emelik a szegény országoknak az éhínség csökkentése érdekében a mezőgazdaság fejlesztésére nyújtandó, három évre szóló támogatást.

Az olaszországi csúcstalálkozó keretében találkozott egymással Barack Obama amerikai elnök és Manmohan Szingh indiai miniszterelnök. Szingh a megbeszélés során aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Pakisztán nem halad előre a mumbai merényletek kivizsgálásában – közölte egy indiai kormányilletékes. Az indiai kormányfő a térségbeli biztonság kérdéseit is megvitatta Obamával, illetve tárgyalt róluk Németország, Franciaország, Oroszország és Ausztrália vezetőivel is.

Pénteken mintegy ötezer ember – a város lakói és hozzájuk csatlakozó antiglobalista tüntetők – szigorú biztonsági intézkedések mellett békés felvonulást rendeztek a földrengés sújtotta L,Aquila külvárosaiban és a környékbeli falvakban, tiltakozva a globalizáció ellen, s ellenezve az értekezlet megtartását a városban. A tiltakozók kommunista vörös zászlókat lengettek, egyesek pólóin az Egyesült Államok megsemmisítését hirdető feliratok voltak láthatók. A közel háromórás menetelés békés volt, bár a végén feszültté vált a légkör, miután egyes tüntetők műanyag palackokkal dobálták meg a rendőröket, mert azok nem engedték tovább őket a város történelmi központja, a csúcstalálkozó színhelye felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik