Nagyvilág

A G8 tesz Afrikára?

Segélyszervezetek ostorozták a hét vezető ipari államot és Oroszországot a csoport olaszországi csúcstalálkozója után, mondván, a G8 államai túl keveset tesznek az afrikai országokért.

“Óriási különbség van aközött, amit mondanak, és amit tesznek” – jelentette ki Kumi Naidoo, a Globális akció a szegénység ellen nevű ernyőszervezet vezetője.

A dél-afrikai aktivista teljes kudarcnak nevezte a L,Aquilában tartott tanácskozást. Azt mondta, nagyon csalódott. “Az egyik G8-csúcs jön a másik után, minden alkalommal ugyanazokat az ígéreteket halljuk – és aztán nem történik semmi lényeges” – állította. Egyúttal “burkolt rasszizmussal” vádolta a G8-csoport egy részét, azt sugallva, hogy érzéketlenek az éhező, ínséget szenvedő fekete emberek sorsa iránt.

A G8-országoknak a szemére vetette, hogy miközben 20 ezer milliárd dollárt pumpálnak a pénzpiacokra és a gazdaságba, bankok és nagyvállalatok megmentésére, túl keveset költenek a szegénység és az éhezés elleni harcra a fejlődő országokban. Szerinte ennek az összegnek a töredéke elég lenne ahhoz, hogy kevesebb ember haljon éhen, illetve haljon bele gyógyítható betegségekbe a szegény országokban.

A G8-ak pénteken döntöttek arról, hogy “legkevesebb 15 milliárd dollárt” fordítanak a következő három évben arra, hogy “biztosítsák a mezőgazdaság fenntartható fejlődését” a fejlődő országokban. Ezzel egyidejűleg folytatják az élelmiszersegélyezést is azokban az esetekben, amikor arra sürgető szükség van.

Kumi Naidoo az első lépésnek nevezte az országcsoportnak ezt a vállalását. Figyelnünk kell arra, hogy valóban új pénz érkezzen, vagyis, hogy ne korábbi felajánlásokat csoportosítsanak át – figyelmeztetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik