Nagyvilág

Washington befagyasztja Honduras pénzét

Felfüggeszti az amerikai kormány 16,5 millió dollár katonai jellegű támogatás folyósítását Hondurasnak - jelentette be helyi idő szerint szerdán az Egyesült Államok hondurasi nagykövetsége.

A bejelentés szerint további 180 millió dollár értékű támogatás sorsa kerülhet veszélybe a közép-amerikai országban végrehajtott államcsíny miatt.

Az Egyesült Államok ugyanakkor fenntartja a közvetlenül a hondurasi lakosságot segítő programjait, így az élelmezési, a katasztrófavédelmi, az AIDS-ellenes, illetve más egészségügyi jellegű segélyprogramjait. Nem vonnak meg anyagi támogatást a “szabad és tiszta választások” lebonyolítását elősegítő projektektől sem – közölte a tegucigalpai nagykövetség.
Washington korábban 215 millió dollár segélyt ajánlott fel Hondurasnak a Milleniumi Fejlesztési Célok programjának keretében.

Manuel Zelaya elmozdított államfő eközben kijelentette: azt akarja elérni a jelenlegi hondurasi vezetéssel csütörtökön tartandó Costa Rica-i tárgyalásán, hogy a puccs végrehajtói 24 órán belül távozzanak a hatalomból, és őt helyezzék vissza hivatalába. “Nem azért vagyok itt, hogy alkudozzam” – mondta Zelaya újságíróknak, miután megérkezett San Joséba. Egyúttal “bűnözőnek” nevezte Robert Micheletti ügyvivő elnököt, aki a június 28-i puccs után ragadta magához a hatalmat.

Micheletti úgy nyilatkozott a Costa Rica-i tárgyalások előtt, hogy nem fog alkudozni Zelaya hatalomba való visszatéréséről, mert elmozdítása éppen az alkotmány védelmében történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik