Nagyvilág

Tele van Németország volt Stasi-alkalmazottakkal

Minden korábbi feltételezésnél nagyobb a keletnémet tartományok különböző hivatalos hatóságainál foglalkoztatott egykori Stasi-alkalmazottak száma - írta csütörtökön a Financial Times Deutschland.

A lap információi szerint az egykori NDK hírhedt állambiztonsági minisztériumának legkevesebb 17 ezer korábbi munkatársa ma is állami szolgálatban van. Sőt ez a szám több tízezerre rúg, ha – mint a lap írta – ehhez a Stasi egykori nem hivatalos munkatársait is hozzá számítják.

“Ez olyan arány, amelyet korábban senki még csak sejteni sem mert” – nyilatkozta az újságnak Klaus Schroeder, az egykori NDK kutatásával foglalkozó berlini egyetemi központ vezetője.

Az elmúlt napokban egyre több ilyen jellegű információ látott napvilágot, miután ismertté vált, hogy Brandenburg tartományban volt Stasi-beosztottak dolgoznak magas beosztásban. Az egykori keletnémet kommunista állambiztonsági hatósággal való kapcsolatai miatt szorult helyzetbe került Szászország konzervatív miniszterelnöke, Stanislaw Tillich is, aki erre vonatkozóan a közelmúltban több ellentmondásos nyilatkozatot tett.

A Financial Times Deutschland saját kutatásai alapján közölte a mostani “leleplezést”. Az újság emlékeztetett: az egyesülést követően az egykori Stasi-múlt feldolgozásával kapcsolatban 1991-ben elfogadott törvény előírta a közalkalmazottak legszigorúbb átvilágítását, ennek végrehajtását azonban a tartományokra bízta. A végrehajtás így meglehetősen felemásra sikeredett; a keleti tartományok közül a rendelkezésre álló akták alapján egyesek “keményebbek” voltak, mások viszont a korábbi Stasi-munkát nem tartották foglalkoztatást kizáró oknak.

Minderre utalnak a lap által ismertetett számok is. Eszerint Szász-Anhaltban 4400, Szászországban 4101, Brandenburgban 2942, az önálló tartománynak számító Berlinben 2733, Mecklenburg-Elő-Pomerániában 2312, Türingiában pedig 800 egykori Stasi-beosztott van ma is állami alkalmazásban. Az újság információi szerint túlnyomó többségük a tartományi minisztériumokban, illetve egyéb közigazgatási hivatalokban, valamint a rendőrség kötelékében dolgozik.

A lap információi szerint az egykori NDK-s időkben a Stasi csaknem 100 ezer “főfoglalkozású” ügynökkel rendelkezett és kereken 200 ezer volt az úgynevezett nem hivatalos munkatársak száma. “Átlagban 50 keletnémet polgárra jutott egy spicli” – fogalmazott a Financial Times Deutschland.
Szakértők szerint a legfrissebb információk még inkább tápot adnak az újabb átvilágítást célzó követeléseknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik