Külföld

Kemény dió a klíma a G8-csúcson

admin
admin

2009. 07. 09. 21:00

A világ ipari nagyhatalmai és az élen járó fejlődő országok vezetői támogatni fogják, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilan és jól működjön. A G8-ak Ötökkel (G5) bővített csúcstalálkozóján a klímaváltozás elleni harc folytatása gerjesztette a legtöbb vitát.

A tanácskozás után Barack Obama amerikai elnök sajtóértekezleten azt mondta, hogy a várakozásnak megfelelően fontos lépéseket tettek a klímaváltozás elleni küzdelemben, de „várakozáson felüli” erőfeszítésekre lesz szükség, ha az év végéig megállapodást akarnak elérni. Úgy vélte, a nagy felzárkózó gazdaságú országoknak valós és érthető kifogásaik vannak, és hozzátette: szükség lehet a fejlett országokból érkező jelentős pénzügyi támogatásra.

A Nyolcak szerdán kezdődött tanácskozásához csütörtökön Brazília, India, Kína, Mexikó és Dél-Afrika, valamint az Ötök mellett a külön meghívott Egyiptom vezetői csatlakoztak. A tanácskozás végén kiadott közös közlemény szerint a kibővült kör elkötelezte magát a pénzügyi szabályozás megerősítése, a pénzügyi szervezetek ellenőrzése, illetve megreformálása mellett. A résztvevők ígéretet tettek arra is, tartózkodnak a külkereskedelmi versenyt torzító valuta-leértékelésektől.

A tizennégy ország vezetői állást foglaltak a „kimeneti stratégiák” (exit strategies) szükségessége mellett is, vagyis amellett, hogy a fellendülés beköszöntével fokozatosan vissza kell venni a válság miatt bevezetett állami gazdaságösztönző programokból, a pénzügyi és a költségvetési stabilitás visszaállítása végett. A tanácskozás résztvevői ígéretet tettek, hogy a feltörekvő országok nagyobb beleszólást kapnak a nemzetközi ügyekbe, és hogy harcolni fognak a protekcionizmus mindenféle formája ellen.

„Utasítani fogjuk illetékes minisztereinket, hogy mindent tegyenek meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) dohai kereskedelmi fordulójának – tárgyalássorozatának – jövő évi lezárása, a még nyitott kérdések tisztázása végett, és találkozzanak, még mielőtt a G20-csoport következő értekezletére sor kerül szeptemberben Pittsburgh-ben” – áll a közleményben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.