Nagyvilág

Bűncselekmény magyarnak lenni?

A törvény következtében a kisebbségi nyelvek használata az élet bizonyos területein lényegében bűncselekménnyé válik – fogalmazott a szlovák nyelvtörvényre utalva Michael Gahler német EP-képviselő, az Európai Parlament külügyi bizottságának alelnöke. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szerint a bírálat mögött a magyar irredentizmus lobbista tevékenysége áll.

A szlovák nyelvtörvény aránytalan, ráadásul abszurd szituációkhoz vezethet: például olyan kulturális rendezvényen, amelyen csak a kisebbségi nyelvet beszélők vesznek részt, előbb szlovákul kell beszélni – írja közleményében Gahler. „Szlovákia vét az európai értékrend ellen, és megszegi az Európa Tanács vonatkozó ajánlásait is, melyek a kisebbségi nyelvek használati lehetőségének bővítéséről beszélnek” – értékelte a képviselő.

„A szocialista-nacionalista kormány ismételten megmutatta, hogy nem tesz semmit az országban élő nemzetiségek békés együttélése érdekében…, miközben az előző, kereszténydemokrata kormány bebizonyította, hogy a feszültségmentes kapcsolatok a nemzetek között nagyon is lehetségesek” – áll a közleményben. Gahler úgy vélte, Robert Fico miniszterelnök és koalíciós partnerei „még nem érkeztek meg Európába”.

Az Európai Unió intézményei közül az Európai Bizottság már jelezte: hivatalosan nem kíván reagálni a szlovákiai államnyelvtörvény múlt héten jóváhagyott módosítására. A testület ugyanis úgy ítéli meg, hogy a téma nem tartozik az illetékességi körébe. Arra azonban egy illetékes emlékeztetett: Brüsszel szerint általában véve sajnálatosnak kell tekinteni azt, ha a nyelvet bárhol feszültségkeltésre, politikai célokra használják fel.

„Ez a legutóbbi európai választások eredményének következménye” – mondta a TASR hírügynökségnek Rafael Rafaj A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) frakcióvezetője Michael Gahler, a szlovák nyelvtörvényt bíráló közleményére reagálva. Rafaj úgy véli, hogy a kritika „déli szomszédunktól”, azaz a magyar EP-képviselőktől ered. „Ne legyen rózsás a szemüvegünk, ott van a Jobbik szélsőségesen soviniszta magja, jól láthatóan képviselteti magát a Fidesz, és ott van a hagyományos együttműködés a brüsszeli magyar lobbival” – húzta alá Rafaj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik