Nagyvilág

Brutális brit megoldás a menekültkérdésre

Az EU-nak el kellene süllyesztenie az Afrikából Európába menekülő illegális bevándorlók hajóit - mondta a brit szélsőjobb legnagyobb politikai erejének vezetője.

Nick Griffin, a Brit Nemzeti Párt (BNP) elnöke a BBC-nek adott interjúban – amely szombaton kerül műsorba, de a közszolgálati tévétársaság szerdán már előzetes részleteket közölt belőle – kijelentette: a párt támogatna olyan uniós intézkedéseket, amelyek célja valamely erő felállítása lenne “a Földközi-tenger lezárására”. Hozzátette: a BNP azt is támogatná, ha az EU Olaszországot segítené egy ilyen erő létrehozásában.
Griffin közölte: pártja szerint csak azzal állítható meg a bevándorlás, ha “nagyon keményen fellépnek azokkal szemben, akik idejönnek … őszintén szólva néhány (menekülteket szállító) hajót el kellene süllyeszteni”.

A riporter felvetésére, miszerint valószínűtlen, hogy az EU kész lenne embereket ölni a tengeren, a BNP vezetője azt mondta: ő sem ezt javasolja, hanem azt, hogy a hajókat süllyesszék el, a menekülőknek pedig “dobjanak oda mentőtutajokat, amelyekkel visszamehetnek Líbiába”.

Líbia a fő kiindulópontja az Európába tartó, jórészt a Szaharától délre fekvő országokból érkező menekülteknek, akik közül tavaly 37 ezren értek partot Olaszországban, 75 százalékkal többen, mint az előző évben – hangzik el a BBC-műsorban.

Őrültség

Griffin az interjúban kijelenti: Európának előbb-utóbb le kell zárnia határait, ellenkező esetben “elözönli a harmadik világ … őrültség lenne, ha ezt hagynák”.

A brit bal- és jobboldal fő pártjai által egyaránt fajgyűlölő politikával vádolt BNP a júniusi európai parlamenti választásokon – most első ízben – mandátumokat szerzett az uniós törvényhozásban, ahová két képviselőt küldhet; egyikük Nick Griffin lesz.

A BNP ellen nemrégiben jogi eljárást helyezett kilátásba a brit Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság, arra hivatkozva, hogy a párt alapszabálya etnikai alapon korlátozza a tagfelvételt.

Jobbik

Griffin – aki tavaly október 23-án felszólalt a Jobbik budapesti nagygyűlésén – a szombaton műsorba kerülő BBC-interjúban elismerte, hogy az Európai Parlamentben nem sikerült pártszövetséget alakítani a hasonló alapállású politikai erőkkel, pedig “kétségtelen, hogy pártcsoport létrehozásával sokkal nagyobb befolyásra lehetett volna szert tenni”.

A BNP EP-mandátumot nyert másik képviselőjéről, a 61 éves Andrew Bronsról a brit sajtó megírta, hogy fiatalkorában csatlakozott a Nemzetiszocialista Mozgalomhoz, amelynek tagjai a hatvanas években zsinagógák, zsidó tulajdonú ingatlanok ellen követtek el támadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik