Nagyvilág

Szörnyű hézagok az amerikai kormányzati épületek védelmében

Szörnyű hézagokra derült fény az amerikai kormányzati épületek védelmi rendszereiben; a kongresszus kormányzati ellenőrzési hivatalának (GAO) álterroristái több intézményt is felrobbanthattak volna - jelentette szerdán a CNN és az ABC televízió.

A GAO ügynökei tíz szövetségi épület biztonságát tesztelték, és mind a tíz helyen ki tudták játszani a védelmet. Áruházakban és az interneten kevesebb mint 150 dollárért hozzáférhető összetevőket – folyékony robbanószert és olcsó detonátort – csempésztek be.

Az egyik ügynök például 27 másodperc alatt átjutott a biztonsági kapukon robbanószerkezet összeállításához szükséges alkatrészekkel, amelyeket egy azután mosdóban összeszerelt, majd egy aktatáskába téve akadálytalanul mozgott vele az épületben.

Végzetes hiányosságok

A vizsgálatokról videofelvételek készültek, amelyek a GAO szerint azt bizonyítják: az épületek védelmében olyan súlyos hiányosságok vannak, amelyek végzetesnek bizonyulhatnak, ha egy terrorista csoport támadni készülne.

Az ügynökök nem az ilyen teszteknél szokásos, az igazi alkotóelemeket helyettesítő komponensekkel haladtak át a biztonsági kapukon. Valódi robbanóanyagokat és gyújtószerkezeteket vittek be az épületekbe és szereltek össze.

Megtették persze az óvintézkedéseket, a szerkezetek nem robbanhattak volna fel, amit azonban a helyzet drámaiságának érzékeltetésére később, egy távoli, biztonságos helyen megtettek. Ezt is rögzítették videón.

IV-es kategória

A GAO nem nevezte meg, hogy konkrétan mely épületeket tesztelték, de annyit közölt, hogy megvizsgálták egy szenátor és egy képviselő irodáját, továbbá a külügy-, az igazságügy- és a szövetségi épületek biztonságáért felelős belbiztonsági minisztériumhoz tartozó épületeket. Olyan, úgynevezett IV-es kategóriájú létesítményekről van szó, ahol több mint 450 alkalmazott dolgozik és kiterjedt a kapcsolat a külvilággal.

“Ez elképesztő, megdöbbentő” – mondta a jelentést olvasva Joe Lieberman connecticuti szenátor, a belbiztonsági bizottság elnöke. Némelyek elfelejtették a 2001. szeptember 11-i terrortámadás tanulságait – tette hozzá.

Aggasztó

A GAO még idén nyáron egy későbbi időpontban tervezi közzétenni jelentését, Lieberman azonban olyan aggasztónak tartja az eredményt, hogy azonnal meghallgatást rendelt el az ügyben. A szenátor szerint ha egy terrorcsoport sikerrel megtámadna akár csak 2-3 kormányzati épületet, az biztonsági válságot okozna az Egyesült Államokban.

A kormányzati ellenőrzési hivatal jelentése azonban nem csak arról szólt, hogy az ügynökök át tudtak hatolni a pokolgépek alkatrészeivel a biztonsági zónákon. Egyéb súlyos szabálysértésekre is fény derült.

Tiszta Amerika

Az ellenőrök egy helyen az egyik fegyveres őrt alva találták, aki előzőleg erős fájdalomcsillapított vett be. Egy másik őr pisztolyának előhúzását gyakorolta a vécében, amikor a fegyver véletlenül elsült. Egy harmadik őrt pedig azon kaptak, hogy – miközben távozott helyéről – egy kormányzati számítógépen egy fizetős szexoldalt nézegetett.

A találomra kiválasztott 663 biztonsági őr csaknem kétharmadáról derült ki, hogy lejárt a fegyverhasználati vagy elsősegélynyújtási képzettséget igazoló okmánya vagy régi a személyi és bűnügyi háttérvizsgálata.

Olyan eset is előfordult és a biztonsági őrök nem megfelelő képzettségét jelzi, hogy egy csecsemőt átvilágítottak a röntgen berendezésen, miután a személyigazolványát kereső anya a futószalagra helyezte a gyerekkosarat és az őr nem figyelt, mi történik. Lieberman szenátor, amikor meghallotta a történetet, azt mondta, ez nem lehet igaz, kitalálták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik