Nagyvilág

Slota a magyarok háborújától fél

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint a magyarok nagyon veszélyesek, és újabb háborús konfliktusba sodorhatják Európát.

“Kihívásuk abban áll, hogy valamit – Trianont – radikálisan meg szeretnének változtatni. Ez olyan dolog, amely egész Európát egy újabb katonai konfliktusba sodorhatná, ami mindannyiunk számára nagyon veszélyes” – jelentette ki szerdán Ján Slota.

A koalíciós politikus a TASR hírügynökség azon kérdésére válaszolt, hogy támogatásra találhat-e az európai intézményekben a magyar politikusoknak a szlovák államnyelvtörvényt érintő bírálata.

Slota szerint a “magyar szélsőségesség” kérdését összeurópai szinten kellene megoldani. “Az SNS folyamatosan figyelmezteti erre úgy a szlovák, mint az európai társadalmat” – mondta Slota, akit a szlovák sajtó gyakran bírál éles magyarellenességéért. Szerinte Magyarország szinte minden szomszédjával konfliktusban áll.

“A magyar parlament lassan szeretné felhívni a szlovák, a román és a szerb kormányt arra, hogy adjon politikai autonómiát azoknak a területeknek, ahol kisebbségük él” – húzta alá a befolyásos politikus. Megjegyezte: az SNS már legalább egy évtizede állandóan figyelmeztet ezekre a magyar törekvésekre.

“Állandóan valamiféle Kárpát-medencéről beszélnek, és azt összevetik a történelmi Magyarországgal (szlovák szóhasználatban Uhorsko). Ez egy veszélyes gondolat” – mutatott rá Slota.

“Ha Magyarországon többségbe kerül a neonácizmus és a neofasizmus, azt végeredményben Európa egészének kell majd megoldania” – zárta nyilatkozatát az SNS elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik