Nagyvilág

Alkalmi fegyverekkel harcolnak az ujgurok

Több száz, késekkel, botokkal felszerelkezett ujgur tüntetett szerdán az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur Zichiqu) autonóm régió székhelyén, Urumcsiban (Urumqi).

Az ujgurok a város hanok (kínaiak) lakta negyedei közelében gyülekeztek; a városrészt rendőrkordon zárta el előlük. Az ellen tiltakoztak, hogy, mint állították, a kínaiak különféle jogtalanságokat követtek el a közösségük tagjai ellen. “Az éjjel vagy 300 han túljutott a biztonsági kordonon; megtámadtak több házat, feldúltak egy éttermet, sőt megvertek egy 50 éves embert” – sorolta az egyik ujgur tüntető, a 20 éves Akbar.

A tiltakozóknál alkalmi fegyverek – kések, botok, vascsövek, kövek – voltak.

A rendfenntartó erők fizikailag elválasztják egymástól az ujgur és a han közösséget, hogy megelőzzék az újabb, halálos áldozatokkal járó erőszakos cselekményeket. A hivatalos adatok szerint több mint 150 ember vesztette életét a vasárnap Urumcsiban kirobbant zavargásokban. A hatóságok azt állítják, hogy az Egyesült Államokban száműzetésben élő Rebija Kadír ujgur vezető szította a rendbontásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik