Nagyvilág

Több száz ujgur tiltakozott ismét Kínában

Több száz ujgur tiltakozott kedden a nyugat-kínai Hszincsiang (Xinjiang) autonóm régió székhelyén, Urumcsiban (Urumqi) két nappal azután, hogy több mint másfél száz halálos áldozatot követelő zavargások törtek ki a térségben.

Helyszíni beszámolók szerint 200-300 helybéli gyűlt össze, zömmel nők. Az ellen tiltakoztak, hogy a rendőrség szerintük ok nélkül vette őrizetbe a családtagjaikat a vasárnap esti zavargások után.

Nyugati hírügynökségek tudósítói látták, hogy rövid dulakodás zajlott le a demonstrálók és a rend fenntartására kivezényelt rohamrendőrök között. Helyi idő szerint délre helyreállt a rend. Az újságírókat – nagyjából 60-at – a kínai kormányzat tájékoztatási hivatalának szervezésében vitték körbe Urumcsiban, hogy bemutassák nekik a vasárnapi lázongás következményeit.

A hivatalos tájékoztatás szerint vasárnap este Urumcsiban egy ujgur tiltakozó gyűlés résztvevői – összesen legalább ezren – han kínaiakra támadtak az utcán, autókat borítottak fel és gyújtottak lángra, sok üzletet szétvertek. A zavargásokban 156 ember vesztette életét, több mint ezren megsebesültek; a rendőrség 1434 embert őrizetbe vett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik