Külföld

Szili: erőteljesen fel kell lépni a szlovák nyelvtörvény ellen

admin
admin

2009. 07. 07. 08:58

Szili Katalin példátlannak tartja, amit Szlovákia tett a nyelvtörvény ügyében, az Országgyűlés elnöke kedden, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában azt mondta, hogy a törvény ellen erőteljesen fel kell lépni.

“Európának is megvan az a lehetősége, hogy figyelmeztesse Szlovákiát, és tegyen lépéseket az irányba, hogy ezt a törvényt változtassák meg” – mondta a házelnöki posztról való lemondását a hétvégén bejelentő politikus. Szili Katalin hangot adott azon véleményének, hogy ha EU-csatlakozása idején fogad el valamelyik állam egy ilyen jogszabályt, ez “azt a kérdést is felvetné, hogy akkor az unióba kerülhet-e”.

Szlovák partnerétől a nyelvtörvény kapcsán azt kérte, hogy azt “akadályozza meg”. A pozsonyi parlament elnöke, Pavol Paska azt írta válaszlevelében, hogy a házelnök számára “rosszul értelmezték ezt a törvényt”, amelyet a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja is támogat – idézte a pozsonyi parlament elnökét Szili Katalin.

Ez “tételesen szerintem nem áll” – reagált a televíziós interjúban az Országgyűlés elnöke. A múlt héten elfogadott, szeptember 1-jén hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet, vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbüntetést kaphat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.