Külföld

Ujgurok tömegét gyilkolta meg a kínai rendőrség

admin
admin

2009. 07. 06. 15:57

Száznegyven halottja és több mint 800 sérültje volt Kína nyugati, Hszincsiang (Xinjiang) tartományában kitört zavargásoknak - jelentette hétfőn a kínai állami tömegtájékoztatás. Külföldről irányított lázadásról ír a kínai hírügynökség.

Előzőleg arról érkeztek hírek, hogy három ember vesztette életét és húsz megsebesült az autonóm régió fővárosában, Urumcsiban (Urumqi) vasárnap kirobbant összecsapásokban. Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint hétfő reggelre “ellenőrzés alá vonták a helyzetet”. Az éjjel még egyes jelentések szerint voltak kisebb összetűzések, több autó lángokban állt a Pekingtől több mint 3 ezer kilométerre nyugatra fekvő 2,3 milliós városban. Néhány városrészben leállították a forgalmat.

Külföldi összeesküvésre gyanakszanak

Alim Seytoff, egy washingtoni ujgur disszidensszervezet vezetője elektronikus levélben fényképeket küldött a hírügynökségeknek, amelyekről azt mondta, a vasárnapi zavargásokról készültek Urumcsiban. A felvételeken látni lehetett, hogy több száz civil összecsapott a rendőrséggel, sérült, vérző civil ruhás emberek fekszenek az utcán, továbbá felsorakozott rohamrendőröket pajzzsal, botokkal a kézben, miközben páncélozott járművek járőröznek.

A hivatalos tájékoztatás szerint egy ujgur tiltakozó gyűlés résztvevői – csaknem ezer ember – han kínaiaikra támadtak az utcán, autókat borítottak fel, és gyújtottak lángra, sok üzletet szétvertek. Egyes hírek szerint 40 embert őrizetbe vettek.

A BBC információi szerint ha az állami média tájékoztatásának hinni lehet, és a halottak száma száznegyven, vagy még ennél magasabb, akkor ez Kína legvéresebben elnyomott lázadása a Tiananmen téren 20 éve történt események óta.

A kínai kormány disszidens ujgur csoportokat tett felelőssé a zavargásokért. “A tények azt mutatják, hogy ezt a lázadást külföldről irányították, és onnan szították” – mondta egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő az Új Kína hírügynökség jelentése szerint. Kijelentette, a békétlenséget az “Ujgur Világkongresszus irányította a színfalak mögül”; a szervezet vezetője egy Egyesült Államokban élő ujgur üzletasszony, bizonyos Rebíja Kadír, aki több évet töltött börtönben, mielőtt elmenekült Kínából.

Az elnyomott kisebbség lázadt

Ujgur disszidensek szervezetei ugyanakkor határozottan tagadták Peking vádját, hogy szervezett összeesküvésről lett volna szó. Mint elmondták, a felgyülemlett düh vezetett zavargásokhoz; a muszlim ujgur kisebbség csalódott, amiért hátrányos megkülönböztetést kell elszenvedniük a kormányzat és a többségi han népcsoporthoz tartozók részéről, arra panaszkodnak, hogy elnyomják őket.

Hszincsiang földgázban, ásványi anyagokban és termőterületekben gazdag vidék, de az ujgurok közül – akik a nyugat-kínai autonóm régió 20 milliós összlakosságának felét adják – sokan azt mondják, kevés gyümölcsét látják ennek a gazdagságnak. A tartomány székhelyén, Urumcsiban többségben vannak a han kínaiak. A városban a zavargásoktól függetlenül is számottevő a rendőri jelenlét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.