Nagyvilág

Bizakodva várja a találkozót Obama és Medvegyev

Kompromisszumra hívta fel az Egyesült Államokat rakétavédelmi rendszere tervezett kelet-európai kiterjesztése kapcsán az orosz elnök egy vasárnapi interjújában, amelyből az is kiderült, hogy „óvatos derűlátással” tekint a másnap kezdődő moszkvai orosz-amerikai csúcstalálkozó elé.

Dmitrij Medvegyev és Barack Obama amerikai elnök a hét végén a sajtó útján utolsó üzeneteit küldte egymásnak a csúcs előtt, amelynek központi témája a nukleáris leszerelés – a kétoldalú kapcsolatok emblematikus kérdése -, a hadászati támadófegyverek csökkentéséről 1991-ben kötött, decemberben lejáró START-I megállapodást felváltó új egyezmény lesz. A felek hajlandónak tűnnek a csökkentésre, de Moszkva ezt össze akarja kapcsolni az orosz nukleáris elrettentő erőt aláásó amerikai rakétapajzsra vonatkozó megegyezéssel.

Medvegyev olasz sajtóorgánumoknak adott, vasárnap Moszkvában ismertetett interjújában megerősítette: Oroszország változatlanul ellenzi a rakétapajzs elemeinek – az előző amerikai kormányzat által tervbe vett – lengyelországi és csehországi telepítését. Úgy vélte azonban, hogy Moszkva és Washington képes ésszerűen összekötni a leszerelés és a rakétapajzs kérdését, amelynek megoldásához elegendő kompromisszumkészséget tanúsítani. Medvegyev azt állította, hogy az új amerikai kormányzat hajlandó tárgyalni a rakétapajzsról.

Obama az ellenzéki hangvételű Novaja Gazeta című orosz lapban hétfőn megjelenő, vasárnap előzetesen ismertetett interjúban megismételte az eddigi amerikai álláspontot, amely szerint a rakétapajzs kiterjesztése nem Oroszországból, hanem Iránból kiinduló támadással szemben hivatott megvédeni az Egyesült Államokat. Medvegyev kitűnőnek mondta személyes kapcsolatát Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel. Ennek előzménye, hogy Obama csütörtökön dicsérte az orosz elnököt, bírálta viszont Putyint, mondván, hogy fél lábbal a múltban él. Egyes moszkvai sajtókommentárok ezt úgy értékelték, hogy Obama megpróbált éket verni a két orosz politikus közé. A nyilvánosság előtt nem látszik ellentét az ország „erős emberének” tartott Putyin és a védenceként az elnöki posztra került Medvegyev között.

Medvegyev közölte, hogy nem részesítik kegyelemben Mihail Hodorkovszkijt, a Yukos (Jukosz) olajcég volt főrészvényesét, ha nem ismeri el bűnösségét. Az olajmágnást 2006-ben nagystílű adócsalás és pénzmosás vádjával nyolc év börtönre ítélték, idén márciusban pedig egy újabb perben többek között illegális olajeladással vádolták meg, amiért húsz évet kaphat. Hodorkovszkij hívei úgy vélik, hogy így akarják őt végleg eltávolítani a közéletből. Obama furcsállotta az újabb vádakat, szerinte úgy tűnik, mintha az orosz hatóságok a régieket öltöztették volna új köntösbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik