Külföld

Vita kezdődik a NATO új céljairól

admin
admin

2009. 07. 03. 16:47

A NATO új stratégiai koncepciót készül elfogadni, amelynek vitája kedden kezdődik Brüsszelben, ennek célja, hogy azonosítsa a szövetség előtt álló új kihívásokat és fenyegetéseket, és pontosítsa a NATO viszonyát a világ többi szereplőjéhez.

Míg korábban a NATO csupán saját tagországaira összpontosított, már a jelenlegi koncepció is tartalmazza a válságkezeléssel, békefenntartással, az etnikai konfliktusok eszkalálódása elleni fellépéssel kapcsolatos feladatok fontosságát. A szövetség egyebek mellett a nemzetközi békét fenyegető válságokat, az emberi és kisebbségi jogok védelmét tekinti új kihívásnak- derül ki a Brüsszelben kiadott közleményből.

A NATO-tagországok állam- és kormányfői legutóbbi, április eleji találkozójukon döntöttek arról, hogy szakértői csoportot hoznak létre az új stratégiai koncepció tervezetének kidolgozására. Emellett megegyeztek arról, hogy az új dokumentumban is rögzítendő, hogy a kollektív védelem tétele továbbra is a NATO “sarokköve” marad. Strasbourgban az állam és kormányfők elhatározták, hogy a szövetségnek növelnie kell konfliktuskezelő és konfliktusmegoldó képességeit mindenütt, ahol érdekei azt kívánják.

A stratégiai koncepció a NATO egész működését meghatározó dokumentum, azokat a körülményeket, célkitűzéseket, működési elemeket tartalmazza, amelyek a szövetség alaptevékenységét jellemzik, meghatározzák és irányítják.

Utoljára tíz évvel ezelőtt, a washingtoni jubileumi csúcstalálkozón fogadott el új koncepciót a NATO.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.