Nagyvilág

Vita kezdődik a NATO új céljairól

A NATO új stratégiai koncepciót készül elfogadni, amelynek vitája kedden kezdődik Brüsszelben, ennek célja, hogy azonosítsa a szövetség előtt álló új kihívásokat és fenyegetéseket, és pontosítsa a NATO viszonyát a világ többi szereplőjéhez.

Míg korábban a NATO csupán saját tagországaira összpontosított, már a jelenlegi koncepció is tartalmazza a válságkezeléssel, békefenntartással, az etnikai konfliktusok eszkalálódása elleni fellépéssel kapcsolatos feladatok fontosságát. A szövetség egyebek mellett a nemzetközi békét fenyegető válságokat, az emberi és kisebbségi jogok védelmét tekinti új kihívásnak- derül ki a Brüsszelben kiadott közleményből.

A NATO-tagországok állam- és kormányfői legutóbbi, április eleji találkozójukon döntöttek arról, hogy szakértői csoportot hoznak létre az új stratégiai koncepció tervezetének kidolgozására. Emellett megegyeztek arról, hogy az új dokumentumban is rögzítendő, hogy a kollektív védelem tétele továbbra is a NATO “sarokköve” marad. Strasbourgban az állam és kormányfők elhatározták, hogy a szövetségnek növelnie kell konfliktuskezelő és konfliktusmegoldó képességeit mindenütt, ahol érdekei azt kívánják.

A stratégiai koncepció a NATO egész működését meghatározó dokumentum, azokat a körülményeket, célkitűzéseket, működési elemeket tartalmazza, amelyek a szövetség alaptevékenységét jellemzik, meghatározzák és irányítják.

Utoljára tíz évvel ezelőtt, a washingtoni jubileumi csúcstalálkozón fogadott el új koncepciót a NATO.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik