Nagyvilág

Stasi-alkalmazottak vigyázzák Merkel házát

Az egykori keletnémet kommunista állambiztonsági minisztérium, a hírhedt Stasi volt alkalmazottai vigyázzák Angela Merkel kancellár hétvégi házát - értesült az ARD televízió és a Bild című napilap.

A kancellár nyaralója nem messze Berlintől, a brandenburgi Uckermarkban található, és azt több biztonsági személy őrzi. Közülük kettő az egykori NDK-s időkben még a Stasi alkalmazásában állt. Egyikükről a Bild pénteki számában azt állította, hogy kereken tíz évig szolgált az állambiztonságnál, és feladata a Nyugatra irányuló telefonok lehallgatása volt.

Az egykori Stasi-alkalmazottak mai államigazgatási, illetve rendészeti foglalkoztatásáról szóló hírek nem új keletűek, a napokban látott napvilágot azonban az az értesülés, amely szerint a brandenburgi rendőrség, illetve bűnügyi hivatal kötelékében mintegy 100 volt Stasi-beosztott dolgozik, sőt néhány közülük igen magas beosztásban. Kilencen például az úgynevezett államvédelmi részlegnél, amely a politikai okokból elkövetett bűncselekményekkel foglalkozik. Egyikük még az “aktív” Stasi-időkben a keletnémet állambiztonság hasonló ügyekkel foglalkozó, “elit” ügyosztályának vezetője volt. Mindezt a brandenburgi hatóságok egyáltalán nem cáfolták, vizsgálat azonban nem indult, sőt az illetékesek a leghatározottabban elutasították az újabb átvilágításokat célzó követeléseket.

A pénteki “leleplezés” várhatóan újabb olajat önt a tűzre. Mindenesetre a rendőrség szakszervezetének vezetője a Bildnek nyilatkozva úgy vélekedett: számos szövetségi, illetve tartományi hatóság csődöt mondott a múlt feldolgozásával kapcsolatban. Rainer Wendt találóan – és meglehetősen ironikusan – jelentette ki: ha egykori Stasi-spiclik ma az államvédelem területén tevékenykedhetnek, akkor a szervezett bűnözés elleni harcot nyugodtan a maffiára bízhatjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik