Nagyvilág

Kóka és Eörsi Európától vár segítséget a nyelvtörvény ellen

A szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban levélben fordult több európai fórumhoz Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője és Eörsi Mátyás, az Európa Tanács liberális frakcióvezetője; céljuk, hogy Szlovákia vonja vissza a jogszabályt.

Levelüket Terry Davishez, a strasbourgi Európa Tanács főtitkárához, Knut Vollebaekhez, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosához, Morten Kjarumhoz, az EU bécsi székhelyű Alapjogi Ügynökségéhez, valamint Leonard Orbanhoz, az Európai Bizottság soknyelvűségért felelős európai biztosához is elküldték – tájékoztatta az SZDSZ az MTI-t.

A két politikus a magyar kormányt is arra kéri, csatlakozzon kezdeményezésükhöz, ehhez Bajnai Gordon kormányfő és Balázs Péter külügyminiszter segítségét kérik.

“Az európai kisebbségi jogokkal, az Európai Unió szellemiségével, a meglévő emberi jogi egyezményekkel és a józan ésszel is ellentétesnek tartjuk a napokban elfogadott szlovák államnyelv-használati törvényt. A diplomáciai és politikai eszközök mellett a nemzetközi jog intézményeit is segítségül hívjuk ahhoz, hogy Szlovákiát rábírjuk, hogy vonja vissza a minden szempontból elfogadhatatlan, magyarellenes új nyelvtörvényt” – áll a levélben.

Úgy vélik, a törvényi szabályozás nem két ország vitája, hanem súlyos és az Európai Unió történetében példátlan, a törvényhozók által szentesített emberi jogi jogsértés. A törvény – ahelyett, hogy a nyelvek használói közötti egyenlőséget erősítené – a kisebbségi nyelvet használókat többletkötelezettségekkel terheli és szankciókkal fenyegeti. Ráadásul a nyelvhasználatot nem csupán gyakorlati szempontok által megkívánt mértékben, hanem ideológiai alapon a mindennapi élet számos területén (nyilvános és magánérintkezésben) szabályozza, ezzel pedig aránytalanul és indokolatlanul beleavatkozik az emberek magánéletébe és korlátozza a kisebbségek jogait – olvasható a két szabaddemokrata politikus levelében.

A szlovák parlament által elfogadott törvény egyebek között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár 5 ezer eurós pénzbüntetést kaphat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik