Nagyvilág

Csáky: a Híd nem magyar párt

Csáky Pál úgy véli, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szlovákiai magyarság egyetlen pártja, és az is marad. Szerinte a Híd, amelyet az MKP-ból kilépett parlamenti képviselők alakítottak, nem magyar pártként határozza meg magát.

“Nem örülünk neki, ám nem is nyugtalanít különösebben. Mi végezzük tovább a dolgunkat. Az MKP a szlovákiai magyarság egyetlen pártja, és az is marad, az új párt nem magyar pártként definiálja magát” – állítja az MKP elnöke abban az interjúban, amely fizetett hirdetésként az Új Szó című szlovákiai magyar napilapban jelent meg pénteken.

Bugár Béla, az új párt egyik alapítója és az MKP volt elnöke szerint a Híd magyar párt, amely szlovákokat is vár soraiba. Csáky úgy véli, hogy “a kilépők által létrehozandó új párt természetesen nem lesz szlovák–magyar vegyes párt, mert oda valamirevaló szlovákok nem fognak belépni. Miért is tennék? Van Szlovákiában több olyan párt, ahol szerencsét próbálhatnak. Tudják azt is, hogy egy szlovák-magyar vegyes párt ellen bármikor kijátszható a magyar kártya.”

A Híd nem egészen két hét alatt majdnem 30 ezer támogatói aláírást gyűjtött össze, s kérte hivatalos bejegyzését a belügyminisztériumban. Ennek feltétele a legalább 10 ezer támogatói aláírás. Bugár közlése szerint a támogatók között szlovákok is vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik