Nagyvilág

Tüntetés miatt nem szállt fel egy gép

A Franciaországban élő Comore-szigeteki közösség mintegy kétszáz tagja csütörtök reggel óta akadályozta a jegykezelést a marseille-i repülőtéren a Yemenia légitársaság járatára.

A gép szanaa-i átszállással a Comore-szigeteki Moroniba indult volna. A jemeni légitársaság a tiltakozók nyomására délután törölte a járatot – jelentette a France Info hírrádió.
Ennek a járatnak az egyik Airbus A310-es repülőgépe zuhant le június 30-án 153 emberrel a fedélzetén az Indiai-óceánba Moroni repülőterének közelében.

A jemeni légitársaság pultjai előtt tradicionális afrikai ruhába öltözött comore-i származású francia nők egymást kezét fogva alkottak élőláncot, s megpróbálták lebeszélni az utazni vágyókat arról, hogy felszálljanak az általuk “repülő koporsónak” és “haláljáratnak” nevezett repülőgépre.

A lezuhant jemeni utasszállító fedélzetén hatvanhat francia állampolgár tartózkodott, közülük hatvanan a Marseille-ben élő 80 ezer fős comore-i közösséghez tartoznak. A dél-franciaországi városban csütörtökön szülők, gyerekek és tanárok két iskolában is megemlékezést tartottak az elhunyt osztálytársak emlékére, akik nyári vakációra utaztak szüleikkel a comore-i rokonokhoz.

Egy újabb légikatasztrófa megakadályozásával indokolták a repülőtérre vonuló comore-iak a jemeni járat felszállásának meghiúsítását. Szerdán már sikerült elérniük, hogy a légitársaság járataira jegyet árusító utazási irodák azonnali hatállyal bezárjanak Marseille-ben.

Csütörtökön már azt is követelték, hogy Franciaország biztosítson különgépet az áldozatok hozzátartozóinak, hogy azok ne jemeni átszállással legyenek kénytelenek a helyszínre utazni.

A francia tömegtájékoztatási eszközökben nyilatkozó utasok egy része egyetértett a tiltakozókkal, mások viszont azt mondták: nem félnek és szeretnének elutazni, a bojkott nem megoldás, inkább tárgyalni kell a légitársasággal.

A Marseille-Moroni és a Párizs-Moroni járat a jemeni fővárosban történő átszállással közlekedik, s Szanaában az utasoknak eddig repülőgépet is váltaniuk kellett. A Yemenia képviselői csütörtökön jelezték: a Franciaországból induló, láthatóan jó állapotban lévő Airbus A330-as repülőgépek fognak továbbközlekedni Szanaából Moroniba, az utasoknak nem kell átszállniuk, de a tiltakozók ennek ellenére folytatták akciójukat a repülőtéren.

A helyszíni tudósítások szerint a nap folyamán a rendőri jelenlét ellenére fejetlenség uralkodott a repülőtéren: dél körül egy, a jemeni légitársaság pultjához közelítő utast a tiltakozó tömeg szabályosan kihajított a repülőtér csarnokából. A francia hírügynökség egyik újságíróját is bántalmazták, valamint kameráját elvették tőle és földhöz vágták, amikor filmezni akarta a tiltakozókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik