Nagyvilág

Obama: Putyin a múltban él

Barack Obama szerint Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök fél lábbal a múltban él - derült ki az amerikai elnök csütörtöki nyilatkozatából.

A jövő héten Moszkvába látogató Obama a washingtoni Fehér Házban arról beszélt: azért is kíván találkozni Putyinnal és Dmitrij Medvegyev elnökkel, hogy értésükre adja, a hidegháborús megközelítés idejétmúlttá vált az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyban.

Obama közölte: bár Putyinnak még mindig jelentős befolyása van Oroszországban, Washington “nagyon jó kapcsolatot” épít ki Medvegyevvel. Megjegyezte, reményei szerint eredményeket lehet majd elérni a nukleáris leszerelés terén.

Elmondta, hogy nem tekinti Oroszországot akadálynak az Észak-Koreával és Iránnal szembeni fellépésben. Véleménye szerint Washington és Moszkva között jó az együttműködés e két ország kezelésében.

Irán kapcsán kijelentette: aggódik amiatt, hogy Teherán esetleg egy éven belül atomfegyverhez juthat. Véleménye szerint Irán nukleáris hatalommá válása valószínűleg fegyverkezési versenyt indítana el az egyébként is feszült Közel-Keleten. Hozzátette, ez a legjobb recept volna egy esetleges katasztrófához.

Leszögezte, Irán nem válhat atomhatalommá, elismerte ugyanakkor, hogy az ez irányú iráni törekvés megakadályozása hatalmas kihívás.

Afganisztánnal kapcsolatban elmondta: az ottani augusztusi általános választások után fogja mérlegelni, szükség lesz-e újabb amerikai csapaterősítésre. Arra a kérdésre, hogy miként határozná meg az amerikai küldetés sikerét, azt felelte: Amerika legfőbb célja annak megakadályozása, hogy az al-Kaida terrorszervezet az országban menedékre leljen, ahol harcosokat képezhetne ki és ahonnan támadásokat indíthatna az Egyesült Államok és szövetségesei ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik