Nagyvilág

Nem tört ketté az Airbus

Kizárható az a feltételezés, hogy az egy hónapja az Atlanti-óceán fölött szerencsétlenül járt Air France-gép még a levegőben darabokra tört volna.

A gép egy darabban, nagy sebességgel csapódott a vízfelületnek – közölte a vizsgálatot vezető Alain Bouillard, a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA) illetékese. A külső sebességmérő műszerek, az úgynevezett Pitot-csövek meghibásodása csak az egyik eleme lehetett a baleset okainak, nem ez volt a fő ok – tette hozzá, elismerve, hogy a baleset okát továbbra is homály fedi. „Még nagyon messze vagyunk attól, hogy megtaláljuk a katasztrófa okát” – mondta.

A gépnek nem volt műszaki problémája amikor felszállt, az időjárás rossz volt, de nem olyan, ami szokatlannak számítana a Földnek azon a részén – fejtegette. Okosabbak lennénk, ha megtalálnánk a feketedobozokat – fűzte hozzá. Július 10-én megkezdődik a feketedobozok utáni kutatás második szakasza, többek között ultrahangos felderítő berendezésekkel megkezdik a – gleccserszakadékok szabdalta – tengerfenék módszeres pásztázását. Csökkenti a két adatrögzítő berendezés megtalálásának esélyét, hogy a beléjük épített jeladó néhány napon belül elnémul.

Az Air France Rio de Janeiróból Párizsba tartó utasszállító gépe június 1-jén zuhant le 1500 kilométerre a brazil partoktól; a szerencsétlenségben 228 ember vesztette életét. Ötvenöt holttestet és több mint 600 kisebb-nagyobb roncsdarabot emeltek ki a tengerből. A tetemeket Brazíliába szállították boncolásra, de ezek eredményéről egyelőre semmit nem közöltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik