Nagyvilág

A gáztározók feltöltésére hív fel az EU

Arra kérte az Európai Bizottság csütörtökön az Európai Unió tagországait, hogy gáztárolóik teljes feltöltésével készüljenek fel a gázellátás esetleges újabb fennakadására télen.

A tagországok szakértőiből álló csoport brüsszeli találkozóján a végrehajtó testület – utóbb kiadott közleménye szerint – kiemelte, hogy a januári orosz-ukrán válság rávilágított, mennyire sérülékeny az EU az ellátás zavaraira. Több tagország túlnyomórészt egy ellátótól és egy beszerzési útvonaltól függ, emlékeztettek a közleményben.

A szakértők a maximális gáztartalékok létesítését és az egyes tagállamok regionális együttműködésének erősítését vélték a legjobb útnak ahhoz, hogy felkészüljenek esetleges újabb válsághelyzetre.

A bizottság jelezte: tekintettel a jelenlegi bizonytalan ukrajnai gáztárolási helyzetre, tanácsos a korábbinál alaposabban felkészülni a télre.

A csoport brüsszeli találkozóján gyakorlatot is tartottak, amelyen az ellátás zavarát feltételező helyzet megoldására igyekeztek különböző forgatókönyveket kidolgozni.

Ez év elején az unió gázellátásában is fennakadásokat okozott, hogy árvitájuk miatt Oroszország csökkentette az Ukrajnának szállított gáz mennyiségét. Az orosz gáz jelenleg 80 százalékban Ukrajnán át érkezik az EU-tagországokba, és az EU igényeinek egynegyedét fedezi, de az EU keleti tagországaiban ez az arány jóval magasabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik