Nagyvilág

Észak-Korea újabb rakétát lőtt fel

Észak-Korea négy rövid hatótávolságú, föld-víz osztályú rakétával hajtott végre kísérleti indítást csütörtökön, a keleti partvidékén - jelentette a dél-koreai média.

Az egyik rakétát közép-európai idő szerint 10 óra 20 perckor, a másodikat 11 órakor indították a Vonszan melletti Szingszang-ri támaszpontról – közölte a szöuli védelmi minisztérium szóvivője a Yonhap szerint. Ezt követően 12 óra 50 perckor, majd 14 óra 20 perckor is végrehajtottak egy-egy rakétaindítást.

Japán provokatívnak tartja

További részletek egyelőre nem ismeretesek, de a tokiói kormány értesülése szerint legalább egy rakéta a Japán-tengerbe hullott.

Aszo Taro, a szigetország szóvivője a harmadik rakéta indítása után élesen elítélte az észak-koreai kísérleteket, és felhívta a Phenjan figyelmét arra, hogy az ilyen jellegű provokatív cselekmények nem szolgálják az észak-koreai nemzeti érdekeket.

Észak-Korea szerdán jelentette be, hogy július 11-ig hadgyakorlatokat hajt végre, s kérte Japánt, hogy ebben az időben hajói ne közeledjenek a parti vizeihez. A rakétakísérleteket azután hajtották végre, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden Tokióban felszólította Phenjant: tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely súlyosbítaná a térség helyzetét.

A kísérleti atomrobbantás kiverte a biztosítékot

Észak-Korea április 5-én indított rakétát Japán irányába, s május 25-én hajtotta végre második kísérleti atomrobbantását. Ez utóbbi kiváltotta a nemzetközi közösség tiltakozását, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszigorította az első kísérleti atomrobbantás (2006) után Észak-Korea ellen elrendelt szankciókat.

Az Egyesült Államok korábban azt közölte, hogy nagy hatótávolságú észak-koreai rakéta indításával számol július 4-én, a függetlenség napján Hawaii irányában.

Csütörtökön – még a rakétaindításokról szóló hír előtt – sikertelenül értek véget a két Korea közötti munkaszintű tárgyalások egy közös ipari park létesítéséről a határ menti Keszongban.

Japán lesz a NAÜ új igazgatója

Amano Jukija japán diplomatát választották meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) új főigazgatójává kedden Bécsben. A NAÜ jelenlegi főigazgatója, Mohamed el-Baradei novemberben távozik posztjáról, s a kormányzótanács legutóbb eredménytelenül szavazott a diplomata utódjáról. A testület új pályázatot írt ki azután, hogy márciusban sem a gazdag országok által támogatott, esélyesebbnek tartott Amano Jukija, sem a fejlődő országokat maga mögött tudó Abdul Samad Minty nem kapta meg a kétharmados támogatást. A két tömörülés többek között az iráni nukleáris program kérdésében sem ért egyet egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik