Nagyvilág

Sarkozy személyes vallomása

Anélkül, hogy bármelyik politikai döntését megtagadná, Nicolas Sarkozy egy interjúban először ismerte el: "követett el hibákat" elnöksége első két évében. Megítélése szerint időre volt szüksége ahhoz, hogy "felnőjön a feladathoz".

A konzervatív francia államfő a Le Nouvel Observateur című baloldali politikai hetilapnak adott nyolc oldalas interjúban értékelte elnöki mandátuma első felét. Sarkozy szerint hiba volt, hogy egy ideig agresszíven viselkedett a sajtóval. “Egy köztársasági elnök soha nem lehet agresszív, erre gondolok állandóan. Nem reagálhatok úgy, mint bármely állampolgár, ahogy azt a tavalyi mezőgazdasági kiállításon tettem” – hangsúlyozta az elnök. A nyilvános eseményen Sarkozy “Húzz el, te szerencsétlen barom” felszólítást intézte egy, a kézfogását durva szavak kíséretében elutasító látogatóhoz.

“Figyelemmel vagyok, tanulok, és talán fejlődök is” – vallja a francia elnök. Az interjú igazi érdekességét az adja, hogy Sarkozy abban a politikai magazinban tett személyes vallomást, amely az egyik legkritikusabb a kormány politikájával szemben.
Az elnök szerint “hasznos” más véleményt valló újságírókkal beszélgetni és olyan választókhoz szólni, akik “attól, mert más pártra szavaznak, nem tekinthetők kevésbé franciának”. A politikai nyitás nem feltétlenül a kormány összeállítására vonatkozik, hanem általánosabban szellemi viszonyulást jelent – hangsúlyozza Sarkozy. (A francia kormányban több baloldali politikus is tárcavezető.)

Egy államfőnek szerinte az a dolga, hogy figyeljen, nyitott legyen és mondjon nemet a politikai szektarianizmusra. “Jobboldali vagyok, de nem vagyok kizárólagosan jobboldali … valamennyi francia elnöke vagyok” – szögezte le Sarkozy. Ebben a szellemben ismeri el az államfő, hogy követett el hibákat abban, ahogy elnöki teendőit eddig ellátta. “Idő kell, hogy az általam elfoglalt funkcióba beletanuljon az ember, hogy megértse, hogyan működik, hogy felnőjön a feladathoz” – fogalmaz az elnök.

“Ha valamit nem értenek meg (az emberek) és az polémiát vált ki, az bizonyosan hiba. És ha hiba történt, akkor nincs értelme azt újrakezdeni” – mondta Sarkozy annak kapcsán, hogy elnökség elején sok kritika érte akkori életmódját.
Sarkozy visszautasította, hogy a válságkezelésről a parlament együttes ülésén Versailles-ban tartott beszéde a reformlendület végét jelentette, de elismerte: az is része volt az elnöki funkció fejlődésének.

“A válság nem jelenti a reformok végét. Folytatódnak majd, de jobban figyelembe kell vennem a kritikákat, a próbatételeket, a bukásokat azért, hogy még jobban tegyem a dolgom. Szélesebb támogatást szeretnék szerezni a reformokhoz a párbeszéd javításával” – mutatott rá. Hozzátette: “Toleránsabb, nyitottabb és nyugodtabb lettem”.
Sarkozy nem zárta ki, hogy a következő kormányátalakításkor szocialista politikust kér fel kormányfőnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik