Nagyvilág

Katonai puccs készült Törökországban

A török Dursun Cicek tábornokot kedden letartóztatták, miután egy isztambuli ügyész kihallgatta. Az ügyész egy titkos dokumentum ügyében nyomoz, amely a sajtóban jelent meg. Ebben egy állítólagos katonai összeesküvésről van szó, amelynek célja az országot politikai káoszba sodorni.

Az Anadolu Ajansi hírügynökség által június 12-én nyilvánosságra hozott dokumentumot egy tiszt írta alá. A terv célja annak megakadályozása lett volna, hogy az AKP és a Fethullah Gülen imám vezette befolyásos vallási mozgalom “lerombolja Törökország világi berendezkedését, és iszlamista államot állítson a helyébe”.

A múlt héten Ilker Basbug tábornok, vezérkari főnök fércműnek minősítette az írást, és a hadsereg befeketetítésére indított kampánynak nevezte a történteket.

A terv nyilvánosságra kerülése óta vita indult a dokumentum hitelességéről a hatalom és a hadsereg között. A katonai bíróság azt állította, hamisítványról van szó, az AKP pedig polgári bírósághoz fordult.

Az AKP és a világi vezető réteg – közte tábornokok, bírák és tudósok – hatalmi viszálya gyakran kelt politikai feszültséget a túlnyomó többségében iszlám vallású, de világi berendezkedésű Törökországban. A világi elit azzal vádolja az AKP-t, hogy terveket szövöget az állam és az egyház szétválasztásának aláásására, ezt azonban az AKP tagadja. A hadsereg az elmúlt évtizedekben többször hajtott végre államcsínyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik