Külföld

Kelemen Hunort elemzi a romániai sajtó

admin
admin

2009. 06. 29. 12:55

Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltjének a választókhoz szóló üzenetében egyszerre kell biztosítania a változás és a folyamatosság szellemét – írja az Új Magyar Szó. A krónika szerint az RMDSZ államfőjelöltje alkalmatlan.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) vélemény rovatában úgy véli, hogy az államelnöki küzdelemben az RMDSZ nyilvánvalóan nem fogalmazhat meg csupán nemzetiségi célokat, hanem éppenséggel azt kell megmutatnia, hogy az ország egésze érdekli, és mindezt az egész országnak kellene elmondania.

Az RMDSZ-nek most azt kellene üzennie, hogy nem csupán sértődékeny, ingerlékeny és borzongós, ha megérintik a köreit, hanem valóban nyitott, európai gondolkodású, és úgy képes küzdeni a kisebbségi érdekvédelemért, hogy azt az össztársadalmi átalakulások igényébe tudja beágyazni – írja a kommentátor.

“Persze, meglehet, hogy Kelemen Hunor így sem nyer egyetlen román szavazatot sem. Viszont államelnöki jelöltségével, televíziós vitáival és az egész országot érintő közvetlen szerepléseivel segíthet a romániai magyarság képének árnyalásában, és egyben kitörhet abból a meglehetősen gyakran hangoztatott beskatulyázásból, miszerint szürke, személyiség nélküli politikus, akit csupán az RMDSZ háttérgépezetének a működtetésére használnak” – olvasható a lapban.

Az ÚMSZ vezércikket is szentel e témának. A szerző szerint az ő jelölésével az RMDSZ azt üzente a románoknak és a magyaroknak: vannak tartalékai politikai tehetségekből, egységben folytatja harcát a romániai magyarság jogaiért, érdekeiért, érvényesüléséért, európai jövőjéért. Azt üzente: a legfiatalabb államfőjelölt olyan ember, aki “nem volt kommunista, nem hazudik és ígérget úton-útfélen, nem gazdagodott meg a politikából, a korrupciónak vagy a régi politikai rendőrséggel való együttműködésnek még a leghalványabb gyanúja sem ér fel hozzá”.

A Krónika vezércikke bíráló hangnemben ír a jelölésről. A szerző szerint Kelemen Hunornak eddig nem sikerült olyan ismertségre, elismertségre szert tennie, amely természetszerűen emelné őt a párt élére. Erejét tulajdonképpen az adja, hogy az RMDSZ elnöke áll mögötte, ha Markó Béla ellépne mögüle, azonnal hanyatt vágódna – vélekedik a kommentátor, aki szerint talán éppen ez a tulajdonsága tette Kelement kiválasztottá. Személye annak lenne a biztosítéka, hogy az RMDSZ-ben semmi se változzék, Markó után is tovább éljen a Markó-doktrína – írja a Krónika.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.