Nagyvilág

Már 13 áldozatot szedett a csehországi árvíz

Már tizenhárom áldozatot szedtek a csehországi árvizek.

A legutolsó áldozatot – egy falusi tűzoltót – szombaton este találták meg az észak-morvaországi Sumperk melletti Bergovban.A tűzoltót a mentési munkák közben sodorta el a víz, s két napig nem volt róla semmi hír. Jelenleg is két eltűnt személyt tartanak nyilván. Az áradások leginkább az észak-morvaországi Novy Jicín város szélesebb környékét sújtották. A régióba több mint félezer katona érkezett pénteken, akik segítenek a helyreállítási munkákban. Sumperk környékén, amely a második leginkább sújtott régió, kétszáz katona dolgozik. A kormány összesen ezer katonát ígért Észak-Morvaországnak.

A katonáknak eredetileg csak vasárnapig kellett volna segíteniük, de Martin Barták, miután szombaton meglátogatta az árvíz sújtotta településeket úgy döntött, hogy a katonák szükség szerint tovább maradnak a helyszínen.

Míg észak-morvaországban megnyugodni látszik a helyzet és megkezdődött a romeltakarítás, valamint a helyreállítás, kiömlöttek a dél-csehországi patakok. A heves esőzések következtében megáradt patakok majdnem tucatnyi települést öntöttek el, s vasárnapra virradóra, illetve vasárnap délelőtt mintegy 400 embert kellett kitelepíteni otthonából – közölte a dél-csehországi regionális tűzoltóság. Öt település körzetében harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Szlovákiában Bártfa, Felsővízköz, s részben Eperjes környékén áradtak meg a patakok. A bártfai körzet öt településén harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el vasárnap reggel. Négy településen több tucatnyi házat és gazdasági épületeket elöntött a víz, s anyagi károk keletkeztek. A régióban összesen hét településen rendeltek el másodfokú árvízvédelmi készültséget, miután a szombaton este lezúduló hatalmas mennyiségű csapadék következtében a patakok kiléptek medrükből. Több helyen az utak is járhatatlanok.
A Duna vízszintje a szlovákiai szakaszon a legújabb jelentések szerint mindenütt apad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik