Nagyvilág

Kilenc volt SS-katonát ítéltek el Olaszországban

Olaszországban kilenc volt SS-katonát ítéltek el háborús bűntettekért távollétükben, miután bűnösnek találták őket 350 ember halálában, egy 1944-es toscanai vérengzésben.

A SS-katonákra távollétükben mondták ki a lehető legsúlyosabb ítéletet, amely azonban nem fenyegeti tényleges börtönbüntetéssel a bűnösöket, mivel valamennyien 84 és 90 év közöttiek, s ilyen idős korú elítéltekre már csak házi őrizet várna az olasz törvények szerint.

Claudio Martioni, a toscanai régió kormányzója szerint azonban az igazságszolgáltatás egyértelműen diadalmaskodott az ítélettel, ugyanis a nácik áldozatainak szolgáltatott igazságot, s nem a bosszúvágy vezérelte az olaszokat abban, hogy a történelem e szörnyű lapjáról kimondják az igazságot.

A római katonai törvényszék eredetileg 11 vádlott ellen járt el, de egy volt SS-katonát felmentettek a vádak alól, egy másik vádlott pedig meghalt a másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött eljárás alatt. A 65 évvel ezelőtt elkövetett vérengzés során Bardine S. Terenzóban és más településeken 350 embert végeztek ki a nácik, köztük nőket és gyermekeket, idős embereket is, hogy megfélemlítsék a partizánokat és a lakosságot.

A római katonai törvényszék péntek este született ítélete emellett 1,25 millió eurós kártérítésre is kötelezte a német államot az SS-katonák által lerombolt települések, illetve az áldozatok közel félszáz hozzátartozójának javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik