Nagyvilág

Brazília már nem kutat az Airbus után

A brazil haditengerészet leállította annak az Air France-gépnek a roncsai utáni kutatást, amely június 1-re virradóra zuhant le az Atlanti-óceánba a dél-amerikai ország partjai előtt.

Henry Munhoz alezredes, a brazil légierő szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján közölte: kilenc napja nem találtak semmit, és már nem számolnak azzal, hogy valami lényegesre bukkannak.

A kereső műveletbe francia hadihajók, illetve spanyol és amerikai repülőgépek is bekapcsolódtak. Összesen 51 holttest maradványait emelték ki a vízből.

Az Air France A330-as Airbus utasszállító gépe május utolsó napján 228 emberrel – köztük négy magyar állampolgárral és egy szlovákiai magyarral – a fedélzetén Rio de Janeiróból szállt fel párizsi úti céllal. Miután az óceán fölött egy viharzónába került a darabjaira szakadt.

A katasztrófa okát egyelőre nem tudták teljes biztonsággal megállapítani, mert a gép fekete dobozait nem találták meg. A szakértők a sebességmérőt vezérlő számítógép meghibásodására gyanakszanak.

A szerencsétlenséget kivizsgáló BEA francia polgári légiközlekedés-biztonsági nyomozó iroda bejelentette: július 2-án sajtóértekezleten ismerteti az “első tényszerű jelentést”.

A franciák azonban haditengerészetükkel még folytatják a kutatást annak reményében, hogy megtalálják az Airbus fekete dobozait. A berendezésekben tárolt adatok egyértelmű választ adhatnak arra, hogy miért következett be a katasztrófa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik