Nagyvilág

Több tiszteletet vár a magyaroktól Basescu

Romániai magyar politikusokat bírált pénteken Traian Basescu román államfő, szerinte nem tisztelik a román nemzeti ünnepeket.

Az államfő Csíkszeredában nyilatkozott újságíróknak azt követően, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusai kifogásolták: Basescu a román nemzeti lobogó napját éppen a székelyföldi Csíkszeredában ünnepli meg.

A román hírügynökségek megjegyezték, hogy csak a Kovászna megyei tanács elnöke volt jelen az ünnepségen, a Hargita megyei önkormányzatot az alelnök képviselte.

Csúnya dolgok

Basescu szerint a romániai magyar politikusok két “csúnya dolgot” tettek. Egyrészt arról próbálták meggyőzni a közvéleményt, hogy erődemonstrációról van szó, holott a román hadsereg nem tankokkal és rakétákkal jött, hanem a nyilvánosság elé lépett és megmutatta a civil szféra iránti nyitottságát. Másrészt – mondta Basescu – a román nemzeti lobogó napja olyan nemzeti ünnep, amikor a románok 1848 óta létező zászlójukat tisztelik meg. Basescu hangsúlyozta: olyan zászlóról van szó, amely alatt a II. világháborúban több ezer román harcolt egyebek között azért, hogy Magyarország területét felszabadítsák, beleértve Budapestet is.

Basescu szerint a romániai magyar politikusok hibáznak, amikor nem tisztelik a román nemzeti ünnepeket. Azt üzente nekik, hogy ő mindig megpróbál a romániai magyarok körében lenni magyar nemzeti ünnepek alkalmából.

A román államfő a csíkszeredai katonai ünnepségen mondott beszédében megköszönte a magyar hatóságoknak, hogy gondozzák a román hősök sírjait, akik más államok katonáival együtt küzdöttek Magyarország és Budapest felszabadításáért.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint Basescu téved, amikor azt állítja, hogy a romániai magyar politikusok nem tisztelik a román nemzeti ünnepeket. “Ellenkezőleg, tiszteljük Románia nemzeti ünnepeit, és természetesen elvárjuk, hogy ez a tisztelet kölcsönös legyen” – mondta Markó a Mediafax hírügynökségnek.
Az RMDSZ elnöke értetlenségét fejezte ki a román államfő bírálataival kapcsolatosan, hiszen – mint mondta – az ünnepségen az RMDSZ több önkormányzati vezetője is jelen volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik