Nagyvilág

Már 12 halott Csehországban

Újabb két holttestre bukkantak a szerda éjjeli árvíz sújtotta észak-morvaországi régióban a mentők. Mindkét személy vízbe fulladt. Az áldozatok száma ezzel tizenkettőre emelkedett. Csehország történetében ez a harmadik legtragikusabb árvíz.

Bár jelenleg egyetlen eltűnt személyt sem tartanak nyilván, a hatóságok nem zárják ki, hogy az áldozatok száma még most sem végleges. Az egész árvíz sújtotta területet ugyanis még mindig nem sikerült részletesen átkutatni.

Több száz háztartás továbbra is villanyáram, gáz és víz nélkül van. Az ivóvizet tartálykocsikban szállítják a helyszínre. Biztosítva van a gyógyszerellátás is. Mintegy másfélszáz személyt ideiglenes szálláshelyen helyeztek el, mert házukat az árvíz lakhatatlanná tette.

Az előzetes becslések szerint az anyagi kár meghaladja az egymilliárd koronát. A Ceské Dráhy vasúti társaság szerint csak a vasutak kára mintegy 380 millió korona. Az útkezelő társaság szerint a közutakon, hidakon keletkezett károk értéke 400-500 millió korona. A települési önkormányzatok, illetve a lakosság vagyonában keletkezett károkról egyelőre még becslések sincsenek, mert az érintettek a kárelhárítással vannak elfoglalva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik