Nagyvilág

Lajcák nem démonizálná a szlovák-magyar viszonyt

A szlovák külügyminiszter szerint Pozsonynak nincs szüksége semmiféle különleges intézményre ahhoz, hogy megoldja a Magyarországgal fennálló nézetkülönbségeket, elég kihasználni az alapszerződés nyújtotta lehetőségeket.

“Szlovákia és Magyarország kapcsolatai szövetségesek kapcsolatai, a néhány vitatott kérdést párbeszéddel oldják meg. Nem kívánom ezeket a kapcsolatokat démonizálni” – jelentette ki Miroslav Lajcák a francia-szlovák kereskedelmi kamara tagjaival találkozva pénteken Pozsonyban.

Megjegyezte: a szlovák-magyar alapszerződés alapján 12 kormányközi vegyes bizottság létesült, amelyek feladata a felmerülő problémák megoldása. “Megfelelő törvényi keret áll rendelkezésünkre az együttműködés fejlesztéséhez. Kapcsolataink semmi rendkívülit nem igényelnek” – szögezte le a szlovák diplomácia vezetője.

Nem szivárognak át

Lajcák megállapította, hogy a Szlovákia és Magyarország kapcsolatában meglévő kétoldalú ellentétek nem szivárognak át a visegrádi csoport (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) együttműködésébe.

“Talán teljes mértékben nem is tudatosítjuk, hogy a visegrádi négyes milyen nagyszerű példája az informális regionális együttműködésnek” – hangsúlyozta a miniszter.

Gyanakvás

A szlovák külpolitika célkitűzéseiről szólva megerősítette, hogy Pozsony továbbra is nagy figyelmet kíván szentelni a nyugat-balkáni régiónak. Nagyra értékelte az Európai Unió keleti partnerségi programját, megjegyezvén, hogy Moszkva gyanakvással tekint erre az együttműködésre.

Lajcák kifejtette: Oroszországgal szemben türelemre van szükség, hosszú távon Moszkvának is érdeke a stratégiai partneri együttműködés az Európai Unióval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik