Nagyvilág

Iránban egyetemi tanárokat tartóztattak le

Hetven egyetemi tanárt vettek őrizetbe Iránban a kormányellenes tüntetések során - írta csütörtökön Mir Hoszein Muszavi ellenzéki elnökjelölt honlapja.

A weboldal szerint Muszavi szerdán találkozott a professzorokkal, akik valamennyien az iráni rendszer liberalizálását szorgalmazzák. Ezt követően vették őket őrizetbe.

Amennyiben a hír megerősítést nyer, annak jele lehet, hogy az iráni hatóságok egyre inkább célpontnak tekintik az ország elit értelmiségét.

Az ellenzéki megmozdulás visszaesni látszik Iránban. Legalábbis az amerikai hírügynökség szerint erre utal, hogy Muszavi erre a hétre nem hirdetett meg nagygyűlést, és honlapján már nem ösztönzi híveit, hogy vegyenek részt tiltakozó mozgalmakban.

Később Muszavi közleményt tett közzé honlapján, amelyben leszögezte: a népnek alkotmányos joga van tiltakozni az elnökválasztás eredménye ellen. Egyúttal élesen bírálta az ellenzéki sajtó, köztük az ő lapja, a Kalameh-jwe Szabz bezárását és újságírók letartóztatását. Figyelmeztetett arra is, hogy ha folytatódnak a hazai sajtó letörését célzó törvénytelen lépések, az iráni társadalom arra kényszerül, hogy a külföldi médiából szerezze értesüléseit.

Muszavi kommünikéjében kijelentette: eltökélt szándéka folytatni a harcot a csalással eldöntött elnökválasztás ellen. “Kész vagyok bebizonyítani, hogy ugyanazok a felelősei a csalásnak, mint a vérontásnak” – írta az elnökjelölt, egyben a békés tüntetések folytatását szorgalmazta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik