Nagyvilág

Feljelentették Berlusconit

Az olasz L'Espresso sajtócsoport szerdán bejelentette, hogy bepereli Silvio Berlusconi kormányfőt, amiért azt kérte honi vállalkozóktól, hogy ne hirdessenek a baloldalinak tekintett La Repubblica című napilapban.

A L’Espresso csoport felkérte ügyvédeit, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a cég érdekeinek védelmében, mert a miniszterelnök kijelentései büntetőjogi és polgárjogi szempontból is súlyosak.

Berlusconi nemrégiben arra szólított fel fiatal vállalkozókat az észak-olaszországi Santa Margheritában, hogy ne hirdessenek az újságban, amelyet felforgató tevékenységgel vádolt.
A La Repubblica, a második legnagyobb olasz lap, az utóbbi hetekben nagy teret szentelt Berlusconi magánéleti botrányainak, amelyek aláásták nemzetközi tekintélyét, és amelyek miatt a felesége válókeresetet nyújtott be.

A kormányfő a mostani hírre azonnal reagált az ANSA hivatalos hírügynökségnek. Kijelentette: nem fél megismételni azt, amit korábban mondott. “Mazochistának kell lennie annak, aki hirdetést ad fel olyan sajtótermékekben, amelyek addig papolnak válságról, míg maguk is válságtényezővé válnak” – jelentette ki a 72 éves politikus.

Berlusconit büntetőjogi értelemben védi az a törvény, amelyet tavaly fogadott el a parlamenti többség. Ennek értelmében hivatali ideje alatt mentesül a büntetőjogi felelősségre vonás alól.

A hír hallatára kilenc százalékot emelkedett a L’Espresso lapcsoport részvényeinek árfolyama a milánói tőzsdén. A csoport ad ki egy hasonló nevű hetilapot is, amely a Panorama című társával az egyik legjelentősebb Olaszországban. Ez utóbbi azonban a Berlusconi család tulajdonában van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik