Nagyvilág

Özönvízszerű esőzés Ausztriában

Körülbelül félszáz utat lezártak Ausztria északi részén a több mint 48 órája tartó esőzések miatt. Az osztrák hadsereg tízezer katonáját riadókészültségbe helyezték.

Nem lehet közlekedni többek között a salzkammerguti (B145 jelű) úton és a B3-as jelzésű Duna-úton Mauthausen és Steyregg között. Az osztrák autóklub (ÖAMTC) közlése szerint főleg Alsó- és Felső-Ausztriát sújtja az ítéletidő.

Tartani lehet tőle, hogy halálos áldozata is van a szűnni nem akaró esőzésnek: a rendőrség közlése szerint Graz közelében a megáradt Mura folyóba csúszott egy terepjáró, és egyelőre sem az autót, sem utasait nem találják.

Házak homlokzatát elöntő áradat hömpölyög az Enns és a Steyr folyók torkolatánál (fotó: MTI/EPA)

Házak homlokzatát elöntő áradat hömpölyög az Enns és a Steyr folyók torkolatánál (fotó: MTI/EPA)

Felső-Ausztriában a Krems és a Traun folyó kilépett a medréből. Összesen csaknem 2500 tűzoltó volt szolgálatban. Kiszivattyúzták a vizet az elárasztott pincékből, homokzsákokat töltöttek meg, és más védelmi intézkedésekben segítettek.

A meteorológia kimutatása szerint több mint egytucatnyi körzetben 100 liternél is több csapadék zúdult le egy négyzetméternyi területre az elmúlt 48 órában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik