Nagyvilág

Megtalálták az Air France fekete dobozát?

Észlelték az Atlanti-óceánba zuhant Air France-gép fekete dobozainak jeleit keddi francia sajtóértesülés szerint, egyelőre azonban nem sikerült megállapítani az adatrögzítő berendezések pontos helyét.

A francia haditengerészet hajói észleltek gyenge jeleket, és egy mini-tengeralattjárót küldtek, hogy megtalálja a két szerkezetet a tengerfenéken – írta a Le Monde című francia napilap kedden internetes oldalán.

Szakértők szerint nagyjából két kilométer sugarú körben lehet észlelni a fekete dobozok által kibocsátott jeleket. A kutatásért felelős francia hivatal a Le Monde hírére reagálva közölte: egyelőre nem sikerült pontosan megjelölni a berendezések helyét, s azt sem lehet kizárni, hogy nem is a fekete dobozok által kibocsátott jelet észlelték.

A szerkezeteket egy 70 kilométer kerületű körben keresik, a Brazíliához tartozó Fernando da Noronha szigetcsoporttól 850 kilométerre északkeletre. A kutatást rendkívüli módon megnehezíti, hogy a dobozok körülbelül 5000 méter mélységben lehetnek, különleges domborzati viszonyok között. Megtalálásukkal azonban sietni kell, mivel még legfeljebb nyolc napig képesek önállóan jeleket adni.

A fekete dobozokon lévő adatok magyarázatot adhatnak arra, hogy mi okozta június elsején az Airbus 330-as típusú gép 228 halálos áldozattal járó katasztrófáját. Mindeddig egyetlen hivatalos feltételezés sem látott napvilágot az okokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik