Nagyvilág

Korrupcióval vádolnak egy román minisztert

Vizsgálatot indít a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Monica Iacob-Ridzi ifjúsági és sportminiszter ellen, akit az ellenzéki liberálisok feljelentettek a főügyészségen amiatt, hogy közbeszerzési pályázat nélkül költött több mint 600 ezer eurót az ifjúság napja alkalmából rendezett ünnepségekre.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői a legfőbb ügyészségen jelentették fel a Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeit képviselő minisztert, akit hivatali visszaéléssel és sikkasztással vádolnak.

Livia Saplacan, a DNA szóvivője közölte, hogy a legfőbb ügyészség átutalta a korrupcióellenes ügyészség hatáskörébe az ügyet, a DNA pedig azt vizsgálja, hogy valóban történt-e visszaélés.

A napokban a román sajtó össztüzet zúdított a tárcavezetőre, miután a Gazeta Sporturilor című sportújság megírta, hogy a május elején, az ifjúság napja alkalmából szervezett különböző rendezvényekre aránytalanul sokat költött a szaktárca.
A Cotidianul című napilap keddi számában arról írt, hogy az eseményre meghívott könnyűzenei együtteseknek jóval kevesebb pénzt fizettek ki, mint amennyi a hivatalos papírokon szerepel, a szaktárca csak ennél a kiadástételnél körülbelül 45 ezer euróval nem tud elszámolni.

A sajtó azt is kiderítette, hogy a minisztérium az audiovizuális médiát szabályozó törvénybe ütköző módon bújtatott reklámot helyezett el különböző kereskedelmi televízióknál. Az ifjúság napi rendezvényekről szóló hírek között sugároztak olyan anyagokat, amelyekről reklámszerződések rendelkeztek.

A demokraták közölték, hogy nem vonják meg a tárcavezetőtől politikai támogatásukat, megvárják az ügyészségi vizsgálat eredményét, s addig ártatlannak tekintik miniszterüket.
Az ellenzéki liberálisokon kívül a PD-L-lel kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) is parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kérte az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik