Nagyvilág

Kiszabadult a palesztin parlament elnöke

Kedden elhagyta börtönét a palesztin parlament elnöke, akit három éve ítéltek el Izraelben - jelentette be ügyvédje.

Abdel-Azíz Dvejk a Hamász többségű palesztin parlament elnöke, akit 2006-ban az izraeli hadsereg azt követően tartóztatott le, hogy az iszlamista szélsőséges szervezet kommandósai elrabolták Gilád Salit izraeli katonát, és azóta is fogságukban tartják.

Izraeli ügyészeknek nem sikerült elérniük, hogy egy katonai bíróságon meghosszabbítsák Dvejk büntetését, amely augusztus 6-án ért volna véget. A 60 esztendős Dveiket az elmúlt három esztendőben számos alkalommal kezelték kórházban magas vérnyomása és cukorbetegsége miatt. Nem tudni, vajon megrendült egészségi állapota miatt engedték-e a büntetési idő lejárta előtt szabadon, avagy – amint azt már korábban az izraeli és arab média felvetette – személye is része az alkufolyamatnak, amely Salit szabadon engedése ügyében folyik.

Benjámin Netanyahu izraeli kormányfő hétfőn a Knesszetben “személyes felelősségének” nevezte Salit kiszabadítását, és közölte pártja, a Likud frakciójával, hogy eheti franciaországi és itáliai tárgyalásainak egyik központi témája lesz a katona sorsa.

Kedden több száz izraeli követelte Salit szabadon engedését, és a megmozdulás során igyekezett megakadályozni a Gázai övezet több határátkelőhelyén, hogy Izraelből élelmiszert szállító teherautók lépjék át a határt.

A karni határállomáson megjelent a katona apja, Noam Salit is, aki arra igyekezett rávenni a tömeget, hogy legalább az egészségügyi szállítmányokat engedjék át, illetve azokat a palesztinokat, akik Izraelbe akarnak utazni orvosi kezelésre. Hétfő délutánra a határ túloldalán palesztinok jelentettek be demonstrációt, ők az izraeli gazdasági blokád feloldását, illetve az izraeli-palesztin fogolycseréről szóló tárgyalások felújítását követelik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik