Nagyvilág

Halálos metróbaleset

Kilenc ember meghalt és több mint 70 megsérült hétfő délután Washingtonban, amikor egy metrószerelvény egy másikba ütközött.

A baleset a főváros északi részén, a Fort Totten felszíni állomásnál történt, 5 órakor; ez az egyik legforgalmasabb időszak. Ez volt a legsúlyosabb baleset a washingtoni metróhálózat 33 éves történetében.

Adrian Fenty polgármester közlése szerint hat sérült állapota válságos. Fenty azt mondta, a katasztrófa úgy következett be, hogy az egyik szerelvény hátulról belerohant a másikba. A halottak között van az előbbi metró vezetője. A CNN hírtelevízió képsorai szerint az ütközés következtében az egyik szerelvény eleje rászaladt a másikra.

A helyi WTOP rádió közlése szerint a baleset a fővárosi metróhálózat piros vonalán, a Takoma Park és Fort Totten állomások között történt; egy hat kocsiból álló szerelvény kisiklott, úgy ütközött bele a másikba. A helyszínre érkezett mentőalakulatok elkezdték szétvágni a metrókocsikat, hogy a bennragadt utasokat kiszabadítsák. A rádió szerint 9 utas szorult a roncsok közé. A környék kórházait értesítették, hogy készüljenek fel sérültek fogadására.

(fotó: MTI/EPA)

(fotó: MTI/EPA)

Candace Smith, a metróhatóság szóvivője “borzalmasnak” nevezte az összeütközött metrószerelvények látványát.
Legutóbb 1982-ben történt halálos metróbaleset az Egyesült Államok fővárosában; három ember halt meg, amikor egy szerelvény kisiklott.

Metrókatasztrófák a világban

1903. augusztus 11. – FRANCIAORSZÁG: A párizsi metró két szerelvénye kigyulladt. A szerencsétlenségben 90 ember vesztette életét.
1918. november 1. – EGYESÜLT ÁLLAMOK: New York Brooklyn negyedében kisiklott egy túl nagy sebességgel száguldó metrószerelvény. A fából készült öt vasúti kocsi pozdorjává zúzódott, a roncsok alatt 97 utas lelte halálát.
1975. február 28. – NAGY-BRITANNIA: 43 utas halt meg a londoni metróban, amikor Moorgate végállomáson egy zsúfolt szerelvény túlszaladt a sorompón és az alagút falának ütközve szétroncsolódott.
1987. november 18. – NAGY-BRITANNIA: A londoni földalatti vasút King,s Cross állomásán bekövetkezett tűzkatasztrófának 31 halálos és 150 sebesült áldozata volt.
1991. augusztus 28. – EGYESÜLT ÁLLAMOK: A New York-i metró egy szerelvénye kisiklott az Union tér közelében. Öten életüket vesztették és mintegy százhetvenöten megsebesültek. A szerelvény vezetője ittas volt.
1994. március 19. – AZERBAJDZSÁN: A bakui metró egyik állomásán tartózkodó szerelvény első kocsijában robbanás történt, s nyolc ember meghalt, mintegy negyven megsebesült.
1995. augusztus 12. – KANADA: Torontóban a jelzőrendszer meghibásodása miatt bekövetkezett metrókatasztrófa mérlege három halott és 36 sebesült volt.
1995. október 28. – AZERBAJDZSÁN: 289 ember, köztük 28 gyermek életét, és legkevesebb 270 sebesült áldozatot követelt a bakui metrókatasztrófa, amikor a mozgó metrószerelvény utolsó előtti kocsijában az elektromos vezeték rövidzárlata miatt tűz keletkezett.
1999. augusztus 3. – AZERBAJDZSÁN: Ismét tűz ütött ki a bakui metróban. Két ember életét vesztette, négyen súlyos égési sérüléseket szenvedtek.
2000. március 8. – JAPÁN: Tokióban kisiklott egy metrószerelvény, és összeütközött a szemben haladó vonattal. Ketten meghaltak, húszan megsebesültek.
2003. február 18. – KOREAI KÖZTÁRSASÁG: Tegu városának földalatti vasútjában feltehetően öngyilkossági szándékkal okozott pusztító tüzet egy 56 éves elmebeteg férfi. A tűzben 198 ember meghalt, 150-en pedig megsebesültek.
2006. július 3. – SPANYOLORSZÁG: Csaknem harmincan haltak meg Valencia központjában, miután két állomás között kisiklott egy metrószerelvény.
2006. október 17. – OLASZORSZÁG: Rómában az egyik metrómegállóban egy beérkező vonat belerohant egy ott álló metrószerelvénybe. Két utas meghalt és legalább hatvanan – közülük tizenöten súlyosan – megsebesültek.

.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik