Nagyvilág

Földgázt találtak a Norvég-tenger alatt

Hatalmas földgázlelőhelyet fedeztek fel Norvégia partjaitól mintegy 350 kilométerre, nagy mélységben a tenger alatt, közölte kedden a Royal Dutch Shell.

A brit-holland energiakonszern egy szóvivője elmondta: a skandináv országtól északnyugatra fekvő Norvég-tengeren a kutatók minden korábbinál nagyobb mélységben, a tengerszint alatt 1376 méterre fedeztek fel egy gázmezőt. Gronak nevezték el. A lelőhelyről kinyerhető földgázmennyiség 100 milliárd köbméter lehet, éppen annyi, amennyit Norvégia egy év alatt kitermel valamennyi földgázmezőről együttvéve. A térségben most kutatnak tovább újabb lelőhelyek után, mondta a szóvivő.

A Gro kiaknázására három cég társult. A Shellnek 50 százalékos részesedése van a konzorciumban, 40 százalék a StatoilHydro norvég vállalaté, 10 százalék pedig a francia GDF energiakonszerné.

Az új mezőben rejlő földgázkinccsel együtt Norvégia a világ harmadik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik, pedig a skandináv országban keveset használnak fel földgázból; a lakosság energiaszükségletét főként vízerőművek termelésből fedezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik