Nagyvilág

Elűzték a román munkásokat

Hazamegy azoknak a román állampolgároknak a nagy többsége, akiket a múlt héten üldöztek el lakóhelyükről az észak-írországi fővárosban. Az őket ideiglenesen befogadó belfasti katolikus templomot keddre virradó éjjel ismeretlen tettesek megrongálták.

A húsz családot – zömmel romákat, összesen 114 embert, köztük várandós anyákat és egy néhány napos csecsemőt – a múlt héten kellett kimenekíteni lakásaikból, miután napokon át szidalmazták és fenyegették őket helyi fiatalok. Házaik ablakait betörték; a berepülő tégláktól és az üvegcserepektől többen megsérültek.

A családok a múlt héten egy éjszakát egy belfasti katolikus templom közösségi helyiségében töltöttek, ahová rendőrségi mikrobuszokkal szállították őket. Ennek a templomnak az utcára néző ablakait és bejárati ajtajának üvegeit kedden hajnalban téglákkal betörték.

Az északír kormány szociális és fejlesztésügyi minisztere kedden elmondta: a románok közül 25 már hazament, további 75 pedig minél előbb szintén távozni akar. Csupán tizennégyen jelezték, hogy maradni szeretnének. A távozók hazautazási költségeit az északír kormány kifizeti.

A románok elleni támadásokat már a múlt héten személyes nyilatkozatban ítélte el Gordon Brown brit miniszterelnök, valamint Peter Robinson, az északír tartományi kormány unionista vezetője. Elítélő nyilatkozatot adott ki az eset nyomán az Amnesty International, a világ legnagyobb emberi jogi szervezete is.

Az ügyben az északír hatóságok eddig öt személyt vettek őrizetbe, közülük négyen 15-17 év közöttiek.
Szemtanúk beszámolói szerint egy hozzávetőleg húszfős banda terrorizálta éjszakánként a román családokat. Az egyik lakás levélládájába állítólag kimásolt szövegrészletet dobtak be Hitler Mein Kampf című művéből.

Az érintett dél-belfasti városnegyed lakói a múlt héten tiltakozó demonstrációt szerveztek a közösség bevándorló tagjait ért támadások ellen. A tüntetők összetűzésbe keveredtek több fiatallal, akik náci karlendítéssel provokálták, majd üvegekkel dobálták a tömeget.

Az északír rendőrség rasszista támadásként kezeli az ügyet, és nem valószínűsíti, hogy az incidensnek köze lenne az észak-írországi protestáns és katolikus közösségek közötti szektariánus villongásokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik