Nagyvilág

Több száz embert letartóztattak Iránban

Négyszázötvenhét embert vettek őrizetbe az iráni főváros, Teherán központjában a rendőrök és a tüntetők összecsapását követően - közölte az állami rádió rendőrségi forrásokat idézve. Közben Hoszein Muszavi visszafogottságra intette híveit.

A rádió szerint hétfőre virradó éjszaka nyugalom honolt Teheránban, első ízben a június 12-i elnökválasztás óta, bár szemtanúk a brit hírügynökségnek elmondták, hogy vasárnap este lövéseket hallottak a főváros két északi kerületében. A Farsz iráni hírügynökség ugyanakkor arról számolt be, hogy negyven rendőr megsérült, és 34 kormányépület megrongálódott a tiltakozások során.

Továbbra is ellentmondó adatok látnak napvilágot a tüntetések halálos áldozatainak számát illetően. Az állami televízió szerint szombaton tízen haltak meg, és több mint száz volt a sebesültek száma. Más források 13 halottról beszélnek. A tíz napja tartó zavargások hivatalosan elismert halottainak száma 17. Közben az angol nyelvű Press TV bejelentette, hogy szabadon engedték Hasemi Rafszandzsáni ajatollah, volt elnök lányát, Faezehet, akit négy további családtagjával együtt vettek őrizetbe szombaton egy tüntetés során. Részleteket nem közöltek. Hozzátartozóit már korábban elengedték. Rafszandzsáni ajatollah Muszavi támogatójának számít.

Hoszein Muszavi, az elnökválasztások vesztese vasárnap megjelent írásában közölte: a szombati teheráni zavargások áldozatait gyászolva “felszólítom drága népemet, hogy tanúsítson visszafogottságot”. “Reménykedjetek abban, hogy érvényt szerezhettek jogaitoknak, de ne engedjétek, hogy mindazok, akik fel akarnak dühíteni benneteket, célt érjenek” – kérte támogatóit Muszavi, aki híveivel együtt azt állítja: Mahmúd Ahmadinezsádot csalással választották újra az elnöki posztra.

Lázongó honfitársait arra kérte, hogy tartózkodjanak az erőszak minden formájától a demonstrációkon. Egyben azt a reményét is kifejezte, hogy a rendőrség és a hadsereg nem cselekszik helyrehozhatatlan módon a nép ellen. Muszavi internetes írásában elítélte híveinek tömeges letartóztatását, ami szerinte szakadékot fog képezni a társadalom és a fegyveres erők között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik